Oljemaleriet «Dawn» av Odd Nerdrum er blant gjenstandene i den avdøde popartistens David Bowies kunstsamling som skal under hammeren hos Sotheby's London i november.

David Bowie, som var en betydelig og renommert kunstsamler, skal i 1990 ha betalt 1,5 millioner kroner for maleriet.

Faksimile: Sotheby's
Faksimile: Sotheby's

Prisantydning for «Dawn» under Sotheby's november-auksjon innebærer imidlertid en halvering og oppgis til mellom 60.000 og 80.000 britiske pund.

- Meget moderat

Sotheby's' representant i Norge, Ingeborg Astrup, tror bildet vil vekke interesse hos flere samlere.

Kunstformidler Ingeborg Astrup representerer Sotheby's i Norge. Her med et maleri av G. Munthe i 2010.
Kunstformidler Ingeborg Astrup representerer Sotheby's i Norge. Her med et maleri av G. Munthe i 2010. (Foto: Gunnar Bløndal)

- Det er et stort, ikonisk maleri av kunstneren, sier Sotheby's-representanten til Dagens Næringsliv.

Hun går langt i å antyde at kjøpet kan være et kupp. Maleriet, ett av Nerdrums største, kan heller ikke sammenlignes med noe av Nerdrum som har vært solgt nylig, påpeker hun.

- Det er alment kjent at David Bowie kjøpte det til sin kunstsamling en gang på 1990-tallet. Det er dessuten meget moderat priset, etter min mening, sier Astrup til DN.

Utfordringer

Enkelte av Nerdrums tidligere verker har vært utsatt for problemer, der malingen med årene har seget på en del av dem.

Astrup erkjenner at dette kan ha slått negativt inn på prisingen av Nerdrums verker de siste 20 årene.

- Dette kan være noe av årsaken, sier hun.

«Dawn» måler 190,7x283,5 centimeter og viser fire identiske, halvnakne menn sittende i et øde landskap.

- Navn holder ikke

I et intervju med Dagens Næringsliv i 2003 forteller kvinnen som bygget opp Nerdrum internasjonalt, Martina Hamilton, hvordan maleriet kom i Bowies eie.

- Poenget var at jeg visste at Bowie hadde Tintoretto og andre viktige malerier i sin samling. Derfor solgte jeg til ham. Det faktum at han var Bowie var ikke viktig for meg. Et navn holder ikke, på denne tiden sa jeg nei til en rekke kjente stjerner. Og når det gjelder Norge; hva ville vært meningen i å selge et bilde som skulle henge over en sofa i Norge? Odd ville tjent penger, men hva så? Det er nok av mennesker med penger. Vi solgte bare syv-åtte malerier per år, det holdt for å leve godt. Da var det ekstra viktig at disse havnet i seriøse samlinger, sa Hamilton til DN da.

Bakgrunn: Kvinnen bak Nerdrums USA-suksess

David Bowie, som døde 10. januar i år av kreft, var i tillegg til sin egen artistkarriere kjent som en estetiker av rang. Det resulterte blant annet i en omfattende kunstsamling.

Kan nå 100 millioner

Når 47 kunstverker fra Bowies hovedsamling går under hammeren i november, spenner det fra oljemalerier til små skulpturer.

Verkene har blitt forhåndsvurdert til rundt 94 millioner kroner samlet, om man baserer seg på snittet Sotheby's forhåndsvurderinger, som løper fra 50.000 kroner til 35 millioner kroner.

Bakgrunn: Nå kan du sikre deg deler av David Bowies kunstsamling

Det absolutt dyreste verket i samlingen ventes å bli Jean Michel Basquiats «Air Power»  som har fått en forhåndsvurdering til mellom 2,5 millioner pund og 3,5 millioner pund, eller mellom 25 og 35 millioner kroner.

Utstillingen og auksjonen finner sted i London 1-10. november.

Les også: Munch-verk sikter mot halv milliard

Donerer milliardsamlingen sin til Paris

Se DNtv:

Stjal kunst for flere hundre millioner kroner
Uvurderlige mesterverk av Picasso, Matisse, Monet og Gauguin er stjålet fra en utstilling i Rotterdam.
01:01
Publisert:

Hagen: - Stolt over at Nasjonalmuseet vil bruke samlingen min
Men hva som blir skjebnen til storinvestor Stein Erik Hagens kunstsamling, er fortsatt uklart etter møtet med kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).
02:45
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.