Et selskap med base i Monaco, Unaoil, påstås av Huffington Post og Fairfax Media å være edderkoppen i et omfattende system for å sikre vestlige oljeselskaper kontrakter i Midtøsten og Afrika. "Bestikkelsesfabrikken" er betegnelsen Unaoil får. Selskapet avviser alle beskyldninger.

Ifølge Huffington Post har myndighetene i flere land startet etterforskning av Unaoil etter påstandene som har fremkommet.

 

Hyret Unaoil

Blant de vestlige selskapene som skal ha blitt sikret kontrakter eller fordeler nevnes en rekke selskaper innen oljebransjen: Halliburton, Total, Eni, ABB, FMC Technologies er blant 39 selskaper som trekkes frem. På listen er det ett norsk selskap: daværende Aker Solutions. Etter at Aker Solutions skilte ut Kværner i et eget børsnotert selskap i 2011, er det Kværner som overtok de aktuelle kontraktene i Kasakhstan.

DN skrev torsdag at Aker Solutions/Kværner benyttet Unaoil som underleverandør på Kashagan-feltet.

Etter å ha sjekket saken siden DN tok kontakt med selskapet torsdag morgen, har Kværner nå kommet med en uttalelse i saken:

"Kværner tolererer ikke brudd på selskapets forretningsetiske retningslinjer, og selskapet krever at forretningspartnere opererer etter samme prinsipp.

I 2007 ble Unaoil engasjert av daværende Aker Kværner for å bistå med prosjektgjennomføring i Kaspi-regionen, inkludert Kashagan-prosjektet. Unaoil bisto med et spekter av tjenester, inkludert markedsinformasjon, bistand til utvikling av prosjektet, rekruttering av lokale fagfolk, lokaler, osv. Utarbeidelse av anbud gjorde Aker Kværner selv.

Dagens Kværner ble etablert i 2011 og inkluderer en videreføring av den delen av tidligere Aker Kværner som gjennomførte Kashagan-prosjektet.

I forbindelse med bruk av Unaoil som tjenesteleverandør ble det lagt vekt på at selskapets integritet var sertifisert av Trace International, samt at de var revidert av PwC. I tillegg innhentet Kværner uavhengig integritetsvurdering fra tredjeparts integritets-spesialister.

Kværner er ukjent med at Unaoil ikke skal ha operert innenfor gjeldende lover og regler.

Påstander i media om at Kværner skal ha betalt penger til Unaoil via oversjøiske bankkonti er feil.

Betalinger i forbindelse med prosjekter i Kaspihavet ble gjort til Unaoils konto i Monaco der selskapet er hjemmehørende, samt til konto i Norge.

Etter 2011 har Kværner ikke hatt prosjekter i Kaspihavet, eller benyttet seg av tjenester fra Unaoil."

Aker Solutions fikk i 2009 en kontrakt på ti milliarder kroner for oppkoblingsarbeid på Kashagan-feltet. Jobben med å skru sammen anlegget var det Unaoil-ansatte som ble hyret inn for å gjøre.

 

Les også:

Viser frem "velferdsmast"

London kan miste eurohandel ved brexit

Denne amerikanske 11-åringen har landet en 90 millioners-avtale med matvaregigant  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.