En avtale som ble gjort da Storbritannia sa nei til å delta i eurosamarbeidet i 1999, gjør at en stor del av valutahandelen med euro i dag foregår i London.

ESB vil imidlertid kjempe for å få omsetningen av billioner av euro tilbake til kontinentet dersom Storbritannia forlater Unionen, sier flere kilder i sentralbanken til Reuters.

– Myndighetene i eurosonen kan ikke tolerere at så mye av aktiviteten med deres valuta skjer i utlandet, forklarer tidligere ESB-sjef Christian Noyer, som i dag jobber i den franske sentralbanken.

– Det er allerede vanskelig for eurolandene å godta at valutaen vår i stor grad handles utenfor eurosonen, og utenfor ESBs kontroll, skriver han i en artikkel for tenketanken OMFIF.

Forkjempere for at Storbritannia skal ut av EU sier det ikke stemmer at London vil miste sin status som et viktig finanssenter ved en såkalt brexit, og viser til at mange sa at det samme ville skje da landet sa nei til eurosamarbeidet. Finansdistriktet City i London bidrar i dag til rundt 12 prosent av landets BNP.

Les også:
Her er den nye Teslaen
Lønningene i oljeindustrien skal ned på industrinivå dnPlus
Norsk aktivitetsindikator varsler raskere nedtur  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.