Noe av det siste næringsminister Trond Giske gjorde før Stoltenberg-regjeringen leverte sin avskjedssøknad mandag, var å kommentere bonusene som ble tildelt ledende ansatte i det statsdominerte fôr- og lakseoppdrettsselskapet Cermaq da konsernet var i spill tidligere i år.

Ledende ansatte fikk inntil en halv årslønn som ekstra bonus for å bli værende i sine stillinger da konsernet var jaktet av Marine Harvest. Samtidig ble det gitt bonus for salget av fôrvirksomheten Ewos til svenske oppkjøpsfond.

Les også: Cermaq ville ikke informere eierne om bonus og Giske reagerer på ekstra-bonuser

Bonusene kom i tillegg til eksisterende bonusordninger på inntil 30 prosent av lønnen.

Dermed oversteg flere retningslinjene som sier at ansatte i delstatlige bedrifter ikke bør motta mer enn halvparten av sin lønn som bonus.

Giske, som har uttalt at styret ikke var orientert om avtalene, har tidligere gått hardt ut mot bonusordninger og lederlønninger i næringslivet.

Aftenposten.no omtalte først brevet som er et tilsvar på Cermaq-styreleder Bård Mikkelsens redegjørelse, og som ble publisert på regjeringen.no tirsdag formiddag.

«Tatt i betraktning den tette dialogen departementet hadde med styret i Cermaq i perioden april - juli og den rollen staten som hovedaksjonær i Cermaq fikk i de prosessene som pågikk, er jeg lite tilfreds med at staten ikke ble orientert om bonusordningen før eller etter de aktuelle bonusavtalene ble inngått i mai 2013. Tilleggsavtalene går, slik jeg ser det, klart ut over de synspunktene som vi som største aksjonær har gitt uttrykk for, og også ut over de prinsippene som gikk frem i den erklæringen styret la frem til generalforsamlingen i mai i år.», skriver Giske.

Han mener det at det ville være naturlig å orientere departementet, og særlig etter at staten økte sin eierandel til 59,17 prosent i juni.

«Dersom styret mente at det ikke kunne orientere én aksjonær før det ble kunngjort offentlig, mener jeg at styret, i lys av avtalens innretning med utbetaling av en betydelig bonus ved salg av Ewos, burde ha informert samtlige aksjonærer under den ekstraordinære generalforsamlingen den 11. juli 2013 da man stemte over saken», heter det.

Giske har imidlertid "forståelse for" at styret i situasjoner der selskapet er i spill ønsker å sikre at ledelsen samarbeider lojalt med styret for å utforske alternativer som sikrer aksjonærverdiene til samtlige aksjonærer, der utfallet kan ha betydning for den enkeltes jobbsikkerhet.

Det var imidlertid neppe tilfelle i forbindelse med salget av fôrvirksomheten Ewos, påpeker han.

"Samtidig viser jeg til at den avtalte bonusordningen også gir bonus ved transaksjoner som i liten grad gir jobbusikkerhet for dem det gjelder, slik som salget av Ewos. Det er vanskeligere å se relevansen av en ekstra bonus i et slikt tilfelle», skriver Giske.

Han presiserer som største aksjonær også viktigheten av at det sittende styret og eier jobber sammen for å finne "langsiktige løsninger som er til det beste for selskapet og dets aksjonærer".

«Dette krever god informasjonsflyt og samarbeid. Det er viktig at alle parter bidrar best mulig til dette i tiden fremover», heter det.

Les også:
<b>USA treffer gjeldstaket torsdag: Han kan forhindre komplett kaos</b>



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.