Nordea Markets nedgraderer Aker Solutions fra kjøp til salg og kutter kursmål fra 130 til 95 kroner aksjen etter selskapets resultatvarsel. Pareto Securities har anbefalingen og kursmålet til vurdering. Sparebank 1 nedgraderte aksjen forrige uke som følge av frykt for dårlig første kvartal, men understreker at resultatvarselet var verre enn ventet. Kursmålet ble kuttet fra 115 til 90 kroner aksjen forrige uke.

Det fremgår av analyseoppdateringer mandag.

Ikke mye positivt
- Resultatet er svakt på flere områder. Mitt syn er at det er signaler om underliggende operasjonelle problemer i selskapet. Syv av ni rapporteringsegmenter har enten store utslag på resultatet eller noe lavere margin enn de foregående kvartalene. Når syv av ni har problemer er det vanskelig å tro på selskapets løfter om bedre marginer. På toppen av dette varsler de at andre kvartal blir litt svakt i noen forretningsområder. Ordreinntak fremover ser også usikkert ut, sier Erik Tønne i Sparebank1 Markets til DN.no.

Aker Solutions faller over 20 prosent på Børsen. Tønne legger vekt på at ledelsen i Aker Solutions har lovet bedrede driftsmarginer i selskapet, men at den reelle driftsmarginen, sett bort fra engangseffekter fra salg av eiendeler, har vært flat siden fjerde kvartal 2011. Dagens varsel er omfattende, og flere analytikere mener dette er problemer som det vil ta tid å komme seg ut av.

- Det er lite som veier i positiv retning. Det er et kraftig tilbakeslag for selskapet i forhold til hva de har guidet på. Det er derfor ikke rart at aksjen faller kraftig, sier Tønne.

- Bekymringsfullt
DNB Markets vurderer hva de skal gjøre med kursmålet på selskapet, men mener at markeds umiddelbare reaksjon med å sende aksjen 20 prosent ned, er forståelig.

- Det er helt klart bekymringsfullt. Åtte av ni segmenter er berørt av varselet, og det tyder på at de har problemer med gjennomføringen. Dette ødelegger en del av tilliten de har bygget opp i markedet, sier Eirik R. Mathisen i DNB Markets.

- Vil ta tid
«Gjennomføringsproblemer synes nå omfattende, og vi ser nå få forsonende faktorer for å opprettholde en kjøpsanbefaling på disse nivåene», heter det fra Nordea.

Meglerhuset sier selskapets omsetning og ebitda er tre og 21 prosent under konsensus.

Selskapet meldte også at man ikke kan vente noen nyheter rundt Cat B-prosjektet med Statoil på kort sikt. Meglerhuset mener dette er i tråd med deres forventning, men gjør lite for det allerede svekkede aksjesentimentet.

«Vi tror det vil ta tid å komme seg fra dette», heter det.

Pareto Securites har anbefaling og kursmål til vurdering etter resultatvarselet, og foreløpige beregninger tilsier at kursmål vil kuttes 15-20 kroner pr aksje, dersom man antar en ebitda-multippel på syv.

Les også: 6 milliarder borte på to minutter

Resultatvarsel fra Aker Solutions (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.