Hva skjer dersom eurosonens ledere ikke kommer frem til en troverdig løsning på gjeldskrisen i løpet av de neste ukene? I en oppdatering av sine økonomiske anslag for de to neste årene legger Nordea Markets frem et dystert scenario:

«Situasjonen kan bli betydelig verre», advarer meglerhuset i sin rapport. «Finansuroen vil da trolig forsterkes og utvikles til en omfattende finanskrise som kan resultere i en oppsplitting av Eurosonen», skriver Nordea Markets.

Dyp resesjon
Dette vil føre til en dyp resesjon med et fall på fem til 10 prosent i brutto nasjonalprodukt per år over et par år.

«Et fall i BNP i Eurosonen samlet på rundt 15 prosent over et par år fremstår som et mulig utfall. Det vil være svært dramatisk og vil kunne gi ledighetsrater på over 20 prosent i euroområdet», advarer Nordea.

Les mer fra rapporten: Dette kan hindre at boliglånsrentene øker

I så fall vil Norge ikke komme uskadet fra det. I dette nedsidescenariet ser Nordea Markets for seg et fall på fire til fem prosent i BNP samlet over et par år, og en arbeidsledighet som kan øke til mellom seks og åtte prosent, fra litt over tre prosent per i dag.

«I et slik scenario vil eksporten og investeringene på fastlandet falle mye mer enn vi har anslått», skriver meglerhuset.

Fortsatt tror Nordea Markets at EU-lederne vil komme frem til en løsning før årsskiftet. Økonomene ser imidlertid for seg mer prøving og feiling før det endelig blir bestemt å gjøre om krisefondet EFSF til en bank som kjøper statsobligasjoner og låner i Den europeiske sentralbanken (ESB). Brussel ventes også å få større bestemmelsesrett over medlemslandenes budsjetter.

«I sum antas det å være nok til å overbevise markedene om at Eurosonen ikke er i ferd med å gå i oppløsning eller at Italia vil komme til å misligholde statsgjelden», skriver Nordea.

Allerede mild resesjon
I mellomtiden mener meglerhuset at politikernes ubesluttsomhet allerede har ført eurosonen inn i en «mild resesjon», med negativ vekst i fjerde kvartal og første kvartal neste år. Nordea spår et nytt rentekutt fra ESB allerede 8. desember etter at sentralbanken noe overraskende satt ned styringsrenten til 1,25 prosent i begynnelsen av november.

Nordea påpeker at utviklingen i USA har vært noe bedre enn man så for seg da meglerhuset publiserte sin rapport Økonomisk oversikt i slutten av august. Problemene i Europa vil likevel bidra til at det blir svak vekst i USA i tiden som kommer.

Kutter vekstanslag
I forhold til august-rapporten har Nordea spesielt kuttet anslagene for eurosonen. Der man så for seg vekst på 1,6 prosent i år, 0,6 prosent i 2012 og 1,8 prosent i 2013, er tallene nå 1,8 prosents vekst for 2011, -0,2 prosent for 2012 og 1,0 prosent for 2013.

I USA er prognosene lite endret, fra henholdsvis 1,3, 1,6 og 2,7 prosent til 1,7, 1,7 og 2,6 prosent.

For Norge er tallene trukket noe ned. I august så Nordea for seg en vekst på 2,6 prosent for fastlands-Norge i 2011, 2,5 prosent i 2012 og 3,0 prosent i 2013. Nå er anslagene redusert til 2,5, 2,1 og 2,9 prosent.

«Det er lavere forbruksvekst, lavere eksportvekst og lavere vekst i investeringene i fastlandsøkonomien som trekker ned», skriver Nordea Markets, som for øvrig påpeker at sitt anslag for vekst i 2012 er mye lavere enn Norges Banks, som ligger på 3,8 prosent.

Meglerhuset spår at oljeprisene fortsatt vil ligge på høye nivåer i de to neste årene, med 109 dollar i gjennomsnitt neste år og 120 dollar i 2013.

Les mer:

<b>Laveste forventning i norsk industri på to år</b>

<b>EU gir seg selv 10 dager for å redde euroen</b>

<b>- Euroen kan knekke iløpet av uker</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.