(Artikkelen er korrigert. Se boks nedenfor for forkl#229)

I dag er det 40 år siden Statoil avholdt sin første generalforsamling.

Toppsjef Helge Lund i Statoil trekker frem følgende «suksessformel»: En skarp rolledeling mellom selskap, eiere og regulatoriske myndigheter samt Statfjord-deltagelse og Gullfaks-operatørskap som igjen industrialiserte Statoil. I tillegg vektlegger han børsnoteringen i 2001 og fusjonen med Hydro i 2007.

En kronikk i dagens DN skriver imidlertid Lund at Statoil står overfor krevende prosesser og store endringer. "Å vike unna dette ville være dårlig ledelse og heller ikke i tråd med Statoils mandat", skriver han.

Kostnadsveksten er noe av det som bekymrer mest.

Norske oljearbeidere er blant verdens best betalte. Snittlønnen er, ifølge Hays Oil & Gas, inntil en million kroner, mens britiske oljearbeidere tjener rundt halvparten.

Norske kostnader er 40 og 45 prosent høyere enn i andre deler av Nordsjøen, ifølge det regjeringsoppnevnte Riggutvalget.

Roboter en uunngåelig trend
Avisen Financial Times tror roboter kan bli et resultat av de mange norske lønnskranglene og streikene.

– Financial Times skriver at høykostlandet Norge kan være neste ut for robotisering på grunn av svært høye lønninger. Deler du dette synspunktet?

– Det er et interessant perspektiv. Kostnadsnivået i Norge sammenlignet med andre land driver den industrielle aktiviteten i en retning der høy kompetanse og ny teknologi blir vesentlig for verdiskapning og sysselsetting. Automatisering er en del av det bildet, sier Lund til Dagens Næringsliv.

Stadig flere oppgaver i industrien vil i fremtiden bli utført av maskiner og roboter, tror Norsk Industri-sjef Stein Lier Hansen.

– Det er en uunngåelig trend. For et land som Norge, med høyt kostnadsnivå, er det viktig å ligge i front i denne utviklingen. Automatisering har åpenbart et stort potensial, sier Hansen i arbeidsgiverorganisasjonen til DN.

- Det vil stilles store krav
Lund sier innovasjonskraft og anvendelse av ny teknologi er særlig viktige konkurranseparametere for høykostland som Norge.

- Samtidig vet vi at ledende lavkostland tilpasser seg raskt, så bildet er veldig dynamisk. Det vil stilles store krav til vår omstillingsevne, for vi blir stadig sterkere utfordret og det blir krevende å holde forspranget på kompetanse og teknologi, sier Statoil-sjefen til DN.

På spørsmål fra DN om endringene betyr nedbemanning og kutt i lønn, svarer Helge Lund:

– Endringer må komme før vi må gjøre endringer, slik at vi selv er i førersetet. Både norsk og internasjonal sokkel er i betydelig endring. Og det er samme krav til lønnsomhet. Da må vi endre og forbedre oss selv om det kan være smertefullt. Det er avgjørende for å være konkurransedyktig. Tariff-forhold er et tema mellom organisasjonene. Riggrapporten peker på betydelige poster for økt effektivitet, men her er det mange temaer, ikke bare lønn.




Les også: - Vi blir stadig mer oljedopet

<b>Forundret over optimismen i oljeindustrien</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.