Et tegn på at eurosonen er farlig nær terminalfasen er at offisielle prognosemakere ikke tør regne på hvor galt det kan gå.

De fleste som lager økonomiske prognoser for tiden er enig om at usikkerheten sjelden har vært større. De er også enig om en annen ting, nemlig at situasjonen i eurosonen er den største truselen mot verdensøkonomien akkurat nå.

Da er det interessant å få vite hvordan OECD, som igår publiserte nye prognoser for veksten i verden, tenker seg en slik nedtur. Det får vi dessverre ikke vite.

OECD advarer riktignok om at det kan gå riktig galt, og at både Europa og verden kan havne i en dyp depresjon dersom krisen ikke får en løsning. Men i det krisescenariet som tallfestes, er nedturen forbausende mild. Eurosonens samlede brutto-nasjonalprodukt (bnp) vil i verste fall bare falle med snaue to prosent neste år, ifølge OECD.

Dersom de store eurolandene misligholder statsgjelden, er en bankkrise i Europa nesten garantert.

Det er i så fall en adskillig mindre tilbakegang enn den som kom i kjølvannet av finanskrisen. I 2009 falt eurosonens bnp med over fire prosent.

Forkl#229en på det milde krisescenariet ser ut til å være at organisasjonens prognosemakere har sett bort fra to forhold. Det ene er at det ikke blir noen europeisk bankkrise, den andre er at eurosonen ikke går opp i limingen. Til og med økte forventninger om at ett eller flere land vil forlate valutasamarbeidet er forutsatt bort.

Det må sies å være tvilsomme antagelser. Dersom de store eurolandene misligholder statsgjelden, er en bankkrise i Europa nesten garantert. Bankenes funding – deres tilgang på lån – er allerede i ferd med å tørke inn. I en akutt krise vil den etter alt å dømme stoppe helt opp. Norske DNB anslår et fall i euro-sonens bnp på 6–8 prosent, inntil det firedobbelte av OECD, i en slik situasjon.

Såpass utrivelige økonomiske omgivelser vil også medføre et intenst press på politikere i svake euroland om å forlate samarbeidet. Om ikke valutaunionen revner, vil i det minste forventningene om at så skal skje, øke dramatisk. Da vil nedturen kunne bli enda verre.

Det er godt mulig Europas politikere i siste sekund vil greie å bli enig om en kriseplan som fungerer. Men det er neppe en god idé å skyve konsekvensene av at de ikke greier det, under teppet.

Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNB frykter Lehman Brothers x 2

- Euroen kan knekke iløpet av uker

Moody's: Hele Europa trues av gjeldskrise