Hvis eurolandene ikke finner en løsning på gjeldskrisen, kan verdiskapingen i området falle med rundt to prosent neste år, og ytterligere i 2013, ifølge OECD. Det er altfor forsiktig, mener seniorøkonom i DNB Kjersti Haugland. Hun tror bnp-fallet kan bli på mellom seks og åtte prosent, skriver Dagens Næringsliv.

I går la Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) frem sitt hovedscenario for utviklingen i Europa: Det er at krisen ikke forverres vesentlig og at politikerne i USA klarer å enes om en budsjettpolitikk som er mindre stram enn den som så langt er vedtatt. Dette vil gi omtrent nullvekst i euroområdet neste år, etterfulgt av en svak oppgang i 2013, ifølge beregningene. I USA vil veksten komme opp i to prosent neste år og ta seg ytterligere opp i 2013.

- Vi tror det blir mer alvorlig enn dette. Offentlige institusjoner har en tendens til ikke å kunne spå det verst tenkelige, sier Haugland til Dagens Næringsliv.

 

Bare en ting som hjelper
Hun betrakter OECDs forutsetninger som lite realistiske. I den mest pessimistiske beregningen har OECD lagt til grunn at Europa vil oppleve at dagens problemer tiltar i styrke; usikkerheten brer seg, de finansielle vilkårene forverrer seg, de gjeldstyngede landene må betale enda høyere renter på sine lån, og forbrukertilliten går ned til gamle bunnivåer. Isåfall vil krisen akselerere ytterligere, tror Haugland. Hun mener bankkrise og frykt for eurosammenbrudd da er uunngåelig.

– Hvis først dette skjer, og Italias lånekostnader øker ytterligere, tror vi at markedssentimentet, som allerede er ustabilt, kommer til å spinne ut av kontroll og føre til at de blir stengt ute av markedet. Hvis ikke den europeiske sentralbanken setter til side prinsipper om ikke å trykke penger, er det ingen som kan hjelpe. Da er det mislighold. Effekten da er bankkrise, som vil være veldig alvorlig, sier Haugland til DN.

DNBs worst case: Bnp-fall på mer enn 10 prosent
Hennes anslag om et bnp-fall på seks til åtte prosent er basert på at euroen består som i dag. Hvis den ryker, kan bnp-fallet bli på mer enn ti prosent, tror hun.

Det vil i så fall være en mer enn dobbelt så kraftig nedtur som den europa opplevde etter at den amerikanske banken Lehman Brothers gikk over ende i 2008, og utløste den første finanskrisen.

Heller ikke Dagens Næringsliv tror på OECDs krisescenario: Leder DN: Krisesymptom

Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNB frykter Lehman Brothers x 2

- Euroen kan knekke iløpet av uker

Moody's: Hele Europa trues av gjeldskrise