– Advokatbransjen har rykte på seg for å være gammeldags, ofte styrt av gutteklubber på topp. Hvordan når du frem som leder?

Direkte tale. Dessuten unngår jeg floskler, jeg må være tydelig, etterrettelig og bruke riktig fakta. Når det er sagt, det er stor forskjell på å lede garvede partnere og unge fullmektiger. Det slår meg at begge fremstår som fulle av selvtillit, men slik er det egentlig ikke med noen av dem. Mitt hjerte banker nok litt ekstra for de unge, for å gi dem trygghet på at karrieren deres kommer til å bli bra uansett.

Hva slags utfordringer har bransjen når det gjelder ledelse?

– Folk er så utrolig flinke til å være advokater. De flinkeste mestrer advokatarenaen, de håndterer klienter og motparter med glans, og så tror man nærmest automatisk at de også mestrer organisasjons- og ledelsesarenaen. Det er ikke nødvendigvis tilfelle. Jeg mener vi ligger langt bak andre bransjer i å tenke profesjonelt rundt kultur, ledelse og organisasjonsutvikling. Som oftest er advokatfirmaene mye mindre strukturert på innsiden enn innpakningen gir inntrykk av.

Du har et uttalt mål om å jobbe frem et advokatfirma som skal være attraktivt for spesielt kvinnelige advokater. Hvorfor være opptatt av kjønn?

– Jeg vil aldri gå på akkord med kravet til flinke advokater. Når det er sagt, mener jeg at norske advokatvirksomheter ikke har kommet langt nok i å ta vare på de faglige eller kommersielle talentene til kvinnene. Det snakkes opp og ned om tiltak, men det skjer jo ikke noe. Mange av oss kvinner som har fått ålreite posisjoner i bransjen nå, er sett av menn. Nå ønsker jeg og de mannlige kollegaene mine å se og satse på kvinner, og lage et advokathus der de kan finne sitt talent og blomstre i bransjen. Jeg ser at dette etterspørres av de som kjøper advokattjenester, så det blir interessant å se om de faktisk mener det.

Hvordan skal dere få til en slik kultur?

– Vi vil lete etter kvinnelige kollegaer som passer inn i kulturen vår og som har lyst og guts til å være med på å utvikle noe nytt. Det blir spennende å se om disse jentene tør å gå til et ikke så dekket bord. Ellers er jeg veldig opptatt av å skape kultur hvor marginene ikke skal bety alt. Vi ønsker oss selvsagt god avkastning på innsatsen vår, men vi skal ikke ofre viktige verdier for å sikre høyt overskudd.

Du har vært innom steder som Næringsdepartementet, BAHR, Posten, Forenklingsutvalget og advokatfirmaet Schjødt. Hva har dette lært deg om det å være leder?

– Man må ville det, tenke på det, våge å gjøre feil og bli kritisert. Det handler også om å være den man er, og tørre å stå for det. Det skrives masse ledelsesbøker, og jeg er enig i nesten alt jeg leser, samtidig faller jeg likevel alltid tilbake til den jeg er og står for. Gjennom årene har jeg dessuten også lært mye om hva slags leder jeg ikke vil være. Jeg var for eksempel ikke høy i hatten da sjefen svarte følgende da jeg som ung medarbeider fortalte at jeg var gravid: «En ulykke kommer sjelden alene.»

Kan alle bli en god leder?

– Nei, det tror jeg ikke. Ledelse består av å utvikle andre mennesker, altså er den mellommenneskelige dimensjonen viktig. Jeg tror man må like å utforske dette, både som medmenneske og som profesjonell. Mange synes den biten er slitsom, og da bør de nok ikke være ledere. Ellers må man kunne inngi tillit og være en man kan stole på, samtidig må man være engasjert og ha evnen til å peke retning.

Hva slags ledertabbe har du lært mest av?

– Det må være de gangene jeg har løpt for fort. Altså at jeg har tatt beslutninger jeg tenker jeg som leder har lov til å ta, men så viser det seg at jeg ikke har tenkt meg godt nok om. Jeg er intuitiv, men jeg har lært meg viktigheten av å tenke to ganger. Ellers har jeg knapt kommet meg etter at jeg i fjor høst deltok på advokatforeningens årsmiddag og ble plassert på hovedbordet. Jeg tok runden rundt bordet og hilste pent. «Hun lyse» to plasser bortenfor meg hilste varmt og hjertelig tilbake, men da jeg ikke kunne plassere henne måtte jeg jo spørre hvor hun jobbet. Min gamle venn, regjeringsadvokaten som var plassert i mellom oss, forsøkte fortvilet å hviske meg i øret at «det er lederen av justiskomiteen». Men skaden var skjedd og min eneste trøst for uvitenheten var at det var rett etter valget. Uansett, det ble en utrolig hyggelig middag. Vi er jo egentlig bare folk som gjør så godt vi kan.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik fungerer krafttrading
DNs Terje Erikstad forklarer hvordan krafttrader Einar Aas tapte alt.
02:32
Publisert: