– Dere er nesten 250.000 ansatte i EY og du er nettopp blitt sjef for de rundt 2000 forretningsadvokatene i konsernet. Hvordan fikk du denne muligheten?

– Jeg har problemer med å holde kjeft og er ikke redd for å stå i stormen. Sånt blir vel lagt merke til. Selv om jeg aldri har lagt noen karriereplan, har jeg heller ikke sagt nei til utfordringer. Men jeg har jo hatt ansvarsfulle lederjobber tidligere hvor jeg har oppnådd en del av det samme som forventes av meg nå, og så tror jeg at omgivelsene ser at jeg gjør det jeg kan for å lykkes.

– Er det spesielt én ting du mener er viktig i godt lederskap?

– Etter mange år som leder har jeg lært meg verdien av åpenhet. Det er viktig å være ekte i kommunikasjonen og dele det man kan. Det faller heldigvis naturlig for meg, og jeg ville vært en dårlig pokerspiller.

– Hva var det som motiverte deg mest til å takke ja til jobben?

– I EY setter sjefene hårete vekstmål, og det synes jeg er kult! Dermed jobber vi mye med prosjekter, og det tenner meg mer enn bare å være en leder som styrer Excel-ark. Vi gjennomførte nettopp et oppkjøp av et advokatfirma i Storbritannia, og nå jobber jeg med oppkjøp av tre andre selskaper, og sånt er veldig motiverende.

– De 2000 advokatene du er sjef for er fordelt på 53 land, hva er mest utfordrende med det?

– Advokater er generelt ikke lette å lede, og noen mener det er som å lede katter. Vi er ekstremt selvstendige, og en advokats relasjon er alltid til kunden, ikke til sjefen. Det kan være utfordrende, men det er også en styrke jeg verdsetter og som kanskje er vanskeligere å se for en som ikke er advokat. Så er det jo ikke slik at en norsk advokat løser oppgaver etter engelsk jus. De fleste kundene våre er internasjonale, så mye handler om å få advokatene våre til å jobbe best mulig på tvers av grensene slik at vi kan hjelpe kundene med forretningsjuridiske utfordringer der de har behov for det.

– Har du noen gode tips til unge lederspirer?

– Den største feilen som spesielt kvinner gjør, er at de blir sittende på kontoret og tro at de blir oppdaget. Det skjer ikke! Sjefen din er ikke tankeleser. Du må våge å si hva du ønsker og spørre hva som skal til. I EY jobber vi bevisst for å få en bedre kjønnsbalanse, særlig på ledernivå. Dette er noe jeg virkelig brenner for. Man må samtidig være klar over hva som kreves. Jeg synes faktisk det er underlig når ledere forteller hvor lite de jobber. For min del har jeg alltid noe jobbrelatert i hodet og har aldri helt fri. Det ville stresset meg mye mer å legge bort telefonen og lure på hva som kunne dukke opp, enn å være tilgjengelig.

– Det høres krevende ut å alltid være «på»?

– Det er nok individuelt, men det fungerer best for meg. Dessuten bor vi på gård i Halden, og dermed er dagene en fin kombinasjon av betong på flyplasser, hektisk storbyliv og den totale stillheten på gården. Vi har bodd der i åtte år og startet optimistisk med 70 bikuber og stor honningproduksjon, samtidig som vi beholdt en leilighet i Oslo. Det gikk ikke i lengden, så nå bor vi kun på gården og produserer honning til eget bruk, i tillegg til at vi har ei vaktbikkje og en katteflokk. Jeg nyter den eklektiske livsstilen på gården, og kobler godt av når jeg kommer hjem og bytter jobbklærne ut med en t-skjorte og pusler i hagen, selv om jeg fortsatt er tilgjengelig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Beosound Edge - verdens dyreste og mest vellydende romdeler?
Beosound Edge er først og fremst en glimrende smarthøyttaler. Men den har noen helt nye triks i ermet også.
01:54
Publisert: