Fasts tidligere konsernsjef John Markus Lervik har idag minimal kontakt med Thomas Fussell, selskapets årelange styreleder.

Tingrettsdommer Kim Heger, som er administrator i straffesaken mot de to tidligere Fast-lederne John Markus Lervik og Torbjørn Kanestrøm, stusser etter fire ukers forkl#229er i retten over at verken Thomas Fussel eller hans investeringspartner Robert Keith vitner i saken.

- Hva synes du om at verken Keith eller Fussel møter her? spurte dommeren henvendt til Lervik.

- Burde vært her
- Så vidt jeg vet har Keith har vært inne til vitneavhør. Når det gjelder Fussel så mener jeg han burde vært her. Jeg kjenner ikke bakgrunnen. Med tanke på det som er kommet frem, så hadde det vært veldig interessant å høre hva han hadde hatt å si, sa Lervik.

Sammen med Fasts tidligere globale salgssjef er han tiltalt for å ha medvirket til regnskapstriksing og markedsmanipulasjon etter at Fast blåste opp inntektene for 2006 og feilrapportere om kontantstrømmen i 2007.

Dommeren lurte også på hvordan relasjon Lervik har med Keith og Fussel i dag.

- Fussel har jeg kanskje snakket med noen få ganger de siste årene. Keith har jeg kontakt med nå og da. Men vi har ikke snakket om denne saken, fortalte Lervik retten.

- Stemmer det at de er aksjonærer i ditt mye selskap Cxense?

- Ja, men de har ikke noen posisjoner, slik som de hadde i Fast der de var aksjonærer, i styret og delvis ansatt.

- Men når de ikke møter opp her så lar deg seile din egen sjø?

- Det kan du si, bekreftet Lervik.

Aktor Aud Slettemoen redegjorde for kontakten Økokrim hadde hatt med Fasts tidligere så aktive aksjonærer.

Robert Keith var i en årrekke var styremedlem i Fast, han hevet i tilegg i flere år lønn i selskapet, og var stadig aktiv i den daglige driften. I en periode fungerte han også som såkalt IR-kontakt og hadde ansvaret for dialogen med aksjemarkedet.

Nektet Økokrim å være der
Slettemoen fortalte at Keith, som bor i England, gjennom sin advokat meddelte at han ikke ville la seg avhøre av Økokrim. Ved hjelp av britisk politi er han blitt avhørt i England, men om Økokrim var tilstede ville han ikke møte til avhøret.

Etter å ha gått gjennom utskriften av avhøret konkluderte Økokrim med det ikke bidro til å opplyse saken.

- Vi har ikke sendt noen rettsanmodning til England for bevisopptak og heller ikke bedt han pent om å komme hit. Vi la til grunn at han ikke ville ha noe med oss å gjøre.

Betingelser
Thomas Fussell bor i Australia. Han skal gjennom sin advokat ha stilt betingelser for å la seg avhøre av Økokrim.

- Dette var betingelser som vi ikke kunne oppfylle. Etter det har det ikke skjedd noe mer, forklarte aktor.

Gjennom siste halvdel av 2007 valgte Fast å avskrive fordringen som danner hovedgrunnlaget for tiltalen. Økokrim mener avskrivningen ikke skulle vært foretatt, og at man i stedet skulle reversert inntektsføringen.

Endret regnskapene
Etter en grundig gjennomgang av hvordan Fast inntektsførte sine salg, igangsatt av en styreoppnevnt revisjonskomité, endte det hele med at Fast i 2008 avla regnskapene for årene 2006 og 2007 på nytt, såkalt restatement.

- Var det riktig å foreta en restatement? spurte dommer Heger Lervik om.

- Det hørtes fornuftig ut. Men jeg har ikke noen faglig mulighet til å mene noe om det. Jeg er ikke skikket til det. Hadde du spurt meg om software hadde jeg kanskje hatt bedre meninger, svarte Lervik.

Rettssaken mot Lervik og Kanestrøm fortsetter på onsdag med prosedyrer og nedleggelse av påstand.

Nyboligsalget raser: - Svært negativt

Nå tror de på boligprisfall (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.