– Hovedformålet med turen er å få møtt FN-organene her og få se situasjonen som er i nabolandene, sier Solberg til NTB.

– Libanon har tatt imot en utrolig høy andel flyktninger fra Syria. Vi vet at den situasjonen som har utviklet seg her, bidrar til den sekundærbevegelsen som skjer mot Europa, forklarer hun.

Bekaadalen ligger ikke langt fra den syriske grensen og er på mange måter blitt et symbol på den syriske flyktningkrisen i Libanon. I området bor 370.000 registrerte flyktninger i 1.278 forskjellige bosetninger.

Bosettingen Solberg besøkte, huser flyktninger fra Idlib, Aleppo og Raqqa, den beryktede «hovedstaden» til den ytterliggående opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

Libanon er ett av de landene som i størst grad har fått føle konsekvensene av borgerkrigen i Syria. Det lille landet ved middelhavskysten med en opprinnelig befolkning på 5,8 millioner har alene tatt imot flere flyktninger enn hele Europa i år.

FN-støtte

Norge gir i år 1,5 milliarder kroner i nødhjelp og humanitær bistand som respons på krisen i Syria og Irak. Over en tredel av støtten brukes i Libanon og Jordan.

Denne uken varslet Solberg ytterligere 80 millioner kroner til FNs høykommissær for flyktningers (UNHCR) innsats i Syria og nabolandene.

Økt satsing på nødhjelp i Syrias nærområder har vært ett av svarene fra Solberg-regjeringen på en flyktningkrise som beskrives som den verste siden andre verdenskrig.

Den norske støtten kanaliseres blant annet gjennom FNs barnefond (UNICEF) og organisasjoner som Flyktninghjelpen.

Givermøte

Norge har også tatt initiativ til en giverkonferanse for Syria. Den vil Norge sammen med Tyskland, Kuwait, Storbritannia og FN holde tidlig på nyåret.

– Det handler om å mobilisere flest mulig ressurser til arbeidet i nærområdene og få flere land til å støtte opp om dette og gi mer penger enn de har gjort, sier Solberg.

Hittil har FN bare fått inn 43 prosent av det organisasjonen har bedt om for å håndtere den humanitære krisen i og rundt Syria.

– Vi håper at dagens flyktningsituasjon vil få land til å se at det faktisk er viktig å gjøre noe lokalt. Konsekvensene må vi ta innover oss uansett, sier hun.

4,3 millioner mennesker har flyktet ut av Syria siden urolighetene brøt ut i mars 2011, mens et dobbelt så stort antall er internt fordrevet.

Kaotisk borgerkrig

Krigen har gradvis blitt mer sammensatt. I høst har utviklingen vært preget av at Russland har gått inn med tung luftstøtte til president Bashar al-Assad.

Islamistiske ekstremistgrupper som IS og Nusrafronten kjemper både mot Assad-regimet og mer moderate, vestligstøttede opprørsgrupper.

Amerikanske myndigheter skal den siste tiden ha samlet støtte fra kurdiske og arabiske styrker til en planlagt større offensiv mot den såkalte IS-hovedstaden Raqqa.

Assad-regimet har mistet kontroll over store deler av landet, men har fortsatt makten i hovedstaden Damaskus og en del kystnære områder. (©NTB) (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Gründer: Glad for oljesmellen

Klokkemerket Daniel Wellington ble milliardbedrift på rekordtid

Vimpelcom-saken:  Lunder fikk advarsel fra ansatt om mulig korrupsjon

Se DNtv: De fem beste kjøpene blant nyhetene på Vinmonopolet

De fem beste kjøpene blant Polets nyheter
DNs vinanmelder Merete Bø viser frem de fem beste vinkjøpene i Polets novemberslipp.
02:40
Publisert: