TV 2 har ikke søkt om å få en midlertidig tv-avtale med staten fra 1. januar 2017 til 31. desember 2019.

– Vi velger ikke å søke på utlysningen fordi vi ikke kan påta oss omfattende og kostbare tilleggsoppgaver i en krevende tid som nå, uten at de følges av en motytelse. Allmennkringkasting er en bærebjelke i norsk mediemangfold. En gjennomsnittlig norsk tv-seer ser nesten to timer daglig på allmennkringkasterkanalene. Derfor har vi tro på at regjeringen følger opp sin egen og Stortingets målsetting om å sikre kommersiell allmennkringkasting, slik at vi ikke går tilbake til allmennkringkastermonopolet, sier Sandnes i en pressemelding fra TV 2 som gikk ut samtidig som søknadsfristen utløp klokken 16 torsdag.

Søkerne måtte forplikte seg til:

  • å lage egne nyhetsproduksjoner med base i en sentral nyhetsredaksjon og ha daglige nyhetssendinger
  • å ha hovedkontor og en sentral nyhetsredaksjon i Bergen.

«Helt uakseptabelt» om TV 2 forsvinner

Uten noen ny avtale med staten fra nyttår, vil TV 2 prinsipielt stå fritt til å legge ned både nyhetsredaksjonen og hovedkontoret i Bergen fra neste år.

Det vil fylkesordfører Anne Gine Hestetun (Ap) i Hordaland svært gjerne unngå.

Hun er blant dem som jobber hardt for å beholde TV 2 i Bergen.

- Det er en svært viktig kamp for Bergen at kompetansemiljøet blir i byen. Det ville være helt uakseptabelt, også for den større medieklyngen, om TV 2 forsvinner, sier Hestetun (Ap).

I meldingen fra TV 2 torsdag heter det at den midlertidige avtalen ikke har noen motytelser av økonomisk verdi for TV 2, til tross for at det er store merkostnader forbundet med å ha daglige nyhetssendinger og hovedkontor i Bergen.

«TV 2 mener at merkostnadene som følger allmennkringkasteroppdraget fortsatt må dekkes, men ber ikke om statsstøtte. Ved behov er TV 2 parat til å bistå departementet med å finne en modell som muliggjør å skille disse kostnadene fra kanalens øvrige kostnader. TV 2 aksepterte i januar 2015 å forlenge den nåværende avtalen med ett år, og har ventet lenge på en politisk avklaring,» skriver TV 2.

TV 2 er imidlertid svært interessert i å diskutere fremtidige rammebetingelser med staten.

Sjefredaktør og administrerende direktør Olav T. Sandnes skriver i et brev til Kulturdepartementet at TV 2 er beredt til søke på en langsiktig avtale dersom den inneholder en balansert motytelse, slik avtalen har gjort siden 1992.

Kulturministeren til Stortinget

Regjeringen lovet før sommeren å komme med en sak til Stortinget om hvordan den på lang sikt vil sikre fortsatt kommersiell allmennkringkasting med hovedkontor og nyhetsredaksjon i Bergen.

Stortingsflertallet krevde at dette skal skje innen utgangen av 2016.

Det ubesvarte spørsmålet er hvordan staten skal kompensere TV 2 for å fortsette å lage nyhetssendinger og opprettholde hovedkontoret i Bergen.

Ingen søkere

Kulturdepartementet opplyser at det ikke kom inn noen søknader om å få drive formidlingspliktig allmennkringkasting uten gjenytelser frem til utgangen av 2019.

- Det er ingen dramatikk i, og ikke veldig overraskende, at TV 2 ikke søker på denne midlertidige utlysningen. Det illustrerer at vi er inne i en periode med store endringer i teknologi og medievaner, der retten til formidling via kabel-TV er mindre viktig enn tidligere. Av den grunn ble alle andre krav enn daglige nyhetssendinger og lokalisering i Bergen tatt ut av utlysningen. Det er også spennende at avismiljøet sier at allmennkringkasting er interessant, selv om fristen i denne omgang var for knapp, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland i følge en pressemelding.

 

Les også:

Clint Eastwood: – Trump er inne på noe

Hacket en bil rett i grøfta - nå lover de en verre reprise

Stenger nettsiden før OL dnPlus  

Anbefalt av DNtv:

Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert:
 

Teslas nye «folke-SUV» gjør 0-100 km/t på 3,4 sekunder
DN har testet Tesla Model X. Dette er dommen.
04:19
Publisert:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.