De fleste har en formening om hva de bør ha i lønn, og mange har nok sammenlignet seg med kolleger eller ansatte i andre yrker for å se om man tjener like mye som fortjent.

Men det er neppe så mange som har sammenlignet lønnen sin med lønninger i andre land.

Nå har imidlertid CNN laget en global lønns-kalkulator som gjør dette enkelt.

Av kalkulatoren fremgår det at gjennomsnittlønnen i Norge før skatt er 492.000 kroner i året, mot det globale snittet på rundt 166.000 kroner (19.188 dollar).

En norsk gjennomsnittslønn tilsvarer ifølge kalkulatoren for eksempel 16 lærer-lønninger i Etiopia eller syv ganger lønnen til rengjørere i Thailand.

Mandag ble det kjent av tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas vil få 250.000 kroner i måneden, eller tre millioner kroner i året, fra selskapet han ledet i 13 år. (DN+)

Ifølge kalkulatoren tilsvarer det for eksempel dobbelt så mye som toppsjefene i USA tjener i gjennomsnitt i løpet av et år.

Av landene i tabellen er det USA som har den høyeste snittlønnen med 42.972 dollar (i underkant av 372.000 kroner). Men det er flere land som har høyere snittlønn enn i USA, blant annet Norge og Luxembourg.

Lønningene er kjøpekraftsjusterte etter hva man får kjøpt i eget land sammenlignet med hva folk får for pengene i USA.


Les også: Kvinner velger lavere lønn

- Unge kvinner kan godt bli litt «frekkere»  


Grepene som sikrer deg høyere lønn  (2013)


I disse situasjonene bør du spørre om fetere lønn   (2013)

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.