- Den flinkeste og snilleste jenta i klassen blir ofte diskriminert, sier forhandlingsekspert og partner Sigurd Knudtzon i Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig.

- Når dét er sagt, synes jeg jenter flest har blitt mye tøffere. Jentene er blitt mye proffere og flinkere til å tilpasse seg guttas verden samtidig som de har bevart kvinneligheten. Det er ikke så mye "unnskyld at jeg er til" lenger, sier han.

Nye tall fra DNB viser at bare 38 prosent har forhandlet lønn med sin arbeidsgiver de siste 12 månedene, og forskjellene mellom menn og kvinner er svært små.

- Dette var overraskende lave tall. For det første trodde jeg menn var mer offensive på dette området enn kvinner, og for det andre synes jeg langt flere bør bli flinkere til å ta opp temaet lønn med arbeidsgiveren sin. Men jeg tror mange vegrer seg og bare tar til takke med det de får, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

 

- Kjenn din egen verdi
Det er flere grep du kan ta for å få mer inn på lønnskontoen, men forhandlinger er balansekunst, ifølge Sigurd Knudtzon:

- Du må kjenne din egen verdi og finne ut hvilke alternativer du har. Hvor dyktig er du egentlig? Hva har du å tilby arbeidsgiveren som ingen andre har? Ikke kom med trusler om at du vil slutte og begynne i en ny jobb hvis du ikke får viljen din - det kan ha helt motsatt effekt. Måten å gjøre det på, er å signalisere at du har alternativer uten å si det direkte. I en forhandlingssituasjon er du avhengig av å ha en god relasjon med motparten, men hvis du viser makt ved å true med å slutte, kan du oppfattes som illojal - og dét er noe av det verste som finnes.

Mange glemmer selve cluet, understreker han.

- Arbeidsgiveren din gir blaffen i om du trenger mer penger for å nedbetale gjeld, kjøpe dyr vin eller reise på eksotiske ferier. Selve cluet er å sette seg inn i arbeidsgiverens situasjon: Hva har du gjort det siste året for å fortjene høyere lønn? sier Knudtzon.

Lønn kan være mer enn rene penger. Du kan også forhandle deg frem til videreutdanning, kurs, en mer fleksibel arbeidsdag, flere feriedager eller andre lønnsomme frynsegoder.

Er du spesielt dyktig i jobben din eller sitter på viktig spisskompetanse, har du større makt i forhandlingssituasjonen enn hvis du er en helt gjennomsnittlig ansatt, påpeker Sigurd Knudtzon.

- Hva slags research bør man gjøre før man går inn i lønnsforhandlinger?

 

- Finn ut hvilken lønn du har i forhold til kollegene dine og på hvilket nivå lønnen din ligger i bransjen generelt. Har du fått et konkret jobbtilbud fra en annen arbeidsgiver, er det selvfølgelig legitimt å trekke frem dette for å forsøke å få høyere lønn. Det er helt ok å si at du har fått et så godt tilbud at du vurderer å bytte beite. Noen arbeidsgivere er villige til å strekke seg langt for å holde på deg hvis de mener du er uunnværlig, sier forhandlingseksperten.

- Skriv en liste
Silje Sandmæl oppfordrer alle til å ha en liste å slå i bordet med som beviser hvorfor du har gjort deg fortjent til høyere lønn.

- For å få høyere lønn må du rettferdiggjøre det. Skriv ned hvorfor du fortjener mer penger. Har du fått nye arbeidsoppgaver, kanskje en endret stilling? Da er det naturlig å vurdere lønnen din på nytt. Men ikke alle gjør det. Noen står stille på samme lønnsnivå i flere år, men du har bare deg selv å takke hvis du ikke tar initiativ selv for å forhandle opp lønnen din, sier Silje Sandmæl.

Les også: Slik blir du en superforhandler

Skill deg ut blant jobbsøkerne

Menn: Vår jobb er viktigere enn kvinnenes jobb (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.