Oljeprisene har steget markert tirsdag. Prisene på både europeisk og amerikansk råolje er opp rundt to prosent etter å ha falt kraftig i dagene etter at britiske velgere overraskende valgte å stemme for å melde landet ut av EU.

Et fat nordsjøolje med levering neste måned handles til rundt 48,65 dollar i 18-tiden tirsdag kveld. Tidligere på dagen er kontrakten handlet så høyt som 49,24 dollar fatet.

Tilsvarende kontrakt for den amerikansk referanseoljen WTI går for 47,24 dollar fatet.

Mulig produksjonsstans i Norge

- Dagens oljeprisoppgang er først og fremst knyttet til mulig produksjonsstans i Norge, skriver Commerzbank i en oppdatering tirsdag, ifølge Wall Street Journal.

Norges daglige oljeproduksjon var på 1,96 millioner fat i mai og tilsvarte dermed 2,1 prosent av verdens oljeproduksjon, skriver avisen.

Feltene som kan bli rammet av streik står ifølge Commerzbank for rundt 18 prosent av Norges samlede oljeproduksjon. En streik vil derfor kunne ha en viss innvirkning på tilbudet i det globale oljemarkedet.

Over 800 kan bli tatt ut i streik lørdag

Arbeidstagerorganisasjonene Industri Energi og Safe har så langt varslet at rundt 750 medlemmer tas ut i streik dersom de ikke kommer i mål i forhandlingene med motparten, representert ved Norsk olje og gass. Fristen for sokkeloppgjøret er ved midnatt fredag 1. juli.

  • Industri Energi meldte tirsdag at organisasjonen har varslet plassfratredelse for 500 medlemmer som er omfattet av borebedriftsavtalen og som arbeider på Statoils installasjoner, ifølge TDN Finans.
  • Safe meldte mandag at organisasjonen tar ut 156 medlemmer i Esso Norge og forpleiningsselskapet ESS i streik dersom meglingen ikke fører til enighet. De 156 er ansatt på Balder, Jotun A, Jotun B og Ringhorne, ifølge TDN Finans.
  • I tillegg har arbeidstagerorganisasjonen Lederne varslet at de tar ut 75 medlemmer som arbeider på det Engie-opererte gassfeltet Gjøa dersom partene ikke kommer til enighet, ifølge E24.no.

Forbundssekretær Jørn Erik Bøe i Industri Energi forklarer uttaket slik:

- Uttaket vil forhåpentligvis legge tilstrekkelig press på den den desidert største aktøren som er Statoil, uten at vi utsetter oss selv for rikslønnsnemd, sier Bøe i en melding fra Industri Energi tirsdag.

Meglingen starter i Oslo torsdag 30. juni, med meglingsfrist klokken 24.00 fredag 1. juli.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Amerikansk BNP opprevidert  

Undersøkelse: Flere venter fortsatt boligprisvekst

Bank of England tilfører markedet mer enn 30 milliarder kroner

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.