500 kroner i finnerlønn for hver rømt oppdrettslaks fanget i norske elver er blant oppdrettsnæringens forslag for å få bukt med rømming og lus, skriver Dagens Næringsliv.

Pengene skal tilfalle det lokale elveeierlaget og tiltak som styrker villaksbestanden.

Merking eller DNA-sporing skal sørge for at rett oppdretter får regningen.

- Dette er en solid erkjennelse av at vi låner sjøarealene av samfunnet. Det er veldig stor oppmerksomhet rundt det vi driver med. Vi er avhengig av bærekraftig drift, og at den som forurenser må gjøre opp for seg. Næringen har innsett at det må enda kraftigere lut til for å løse våre to viktigste utfordringer, lus og rømming, sier Ole-Eirik Lerøy, styreleder i FHL. Lerøy er også styreleder i Norges største lakseoppdretter, Marine Harvest.

Fik ikke betalt
Leder Vidar Børretzen i Etne Elveeigarlag er overrasket over oppdrettsnæringens planer om finnerlønn for rømt oppdrettslaks. Nyheten kommer en drøy uke etter at oppdretterne avslo å betale 400.000 kroner elveeierlaget for å ha fisket ut 661 oppdrettslaks fra Etneelva.

- Det er positivt at oppdrettsnæringen ser alvoret og vi gjøre noe, men jeg har opplevd så mange utspill fra FHL tidligere at jeg er litt i tvil om hva jeg skal tro. Den skal få en sjanse. Så får det være opp til dem å unngå å skjemme seg ut., sier Børretzen til Dagens Næringsliv.

Lakseoppdretterne skal Medlemsbedriftene i FHL ber også om et strengere regime for å bekjempe lakselus, og skal blant annet finansiere luseforskning for minst 200 millioner kroner i en femårsperiode.

Les også: Anmelder Salmar etter lakserømming

Frykter konsekvensene av lakserømming



1000 lus på én rømt oppdrettslaks
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.