Departementet har også fastsatt forskrift med nærmere bestemmelser om avgiften.

- Avgiften ble vedtatt av Stortinget før jul som en del av budsjettavtalen for 2016, sier finansminister Siv Jensen i meldingen. 

- Både sats og fritak

- Stortinget vedtok både sats og fritak. Når Finansdepartementet i dag fastsetter forskriften og iverksetter avgiften med virkning fra 1. juni, følger vi lojalt opp Stortingets vedtak om å innføre en flypassasjeravgift, sier Jensen.

I meldingen opplyses det at avgiften gjelder for alle flyginger foretatt fra og med 1. juni, og første innbetaling av avgiften er 18. juli.

Utsatte avgiften

Finansdepartementet viser til at EFTAs overvåkingsorgan (ESA) i mars ga uttrykk for at fritaket for transitt- og transferpassasjerer kunne innebære statsstøtte og inviterte departementet til å pre-notifisere ordningen.

- Finansdepartementet mente at fritaket ikke var statsstøtte og derfor heller ikke notifikasjonspliktig, men siden ESA lovte å behandle saken raskt, besluttet departementet å utsette avgiften til 1. juni. Finansdepartementet og ESA har den senere tid hatt en dialog om saken. Departementet har gitt ESA en nærmere redegjørelse for saken slik at ESA har grunnlag for å vurdere fritaket etter statsstøtteregelverket i EØS-avtalen, skriver departementet i fredagens melding.

ESA opplyser nå at de anser at fritaket ikke innebærer statsstøtte og derfor ikke er notifikasjonsplikti, heter det.

Les også: Financial Times plasserte dataanalytikerne i hjertet av nyhetsrommet

Trumps tidligere butler skrev at Obama bør drepes

Tre dagers oppgang - så falt oljeprisen

Hørt denne?

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.