De to sveitsiske pilotene Bertrand Piccard og André Borschberg kan gå inn i historiebøkene som de første til å fly jorden rundt uten å bruke en dråpe fossilt brennstoff.

I dag, mandag, lettet de fra flyplassen i Abu Dhabi i sitt bittelille solcelle-drevede fly med fire propeller, kalt Solar Impulse 2.

Det vil si, det er bare selve kabinen som er liten - vingene har lengden til et Boeing 747 og vel så det (72 meter). Totalt veier flyet 2,3 tonn, og drives av energien fra 17.000 brenselceller.

Dersom alt går som pilotene håper, vil de i løpet av de neste fem månedene klare å komme seg hele veien rundt jorden. Selv om flyet i teorien er i stand til å fly jorden rundt sammenhengende, er det lagt inn 12 melllomlandinger i en rekke verdensmetropoler.

De to ønsker nemlig ikke bare å bli verdens første til å fly rundt jorden i en slik farkost, men også å underveis rette oppmerksomheten mot fremtidens miljøvennlige luftfart.

Kan fly om natten

Den største utfordringen vil trolig bli å krysse Stillehavet. Med en hastighet på mellom 36 og 140 km/t (blant annet avhengig av vind og høyde), kan det ta opptil fem dager og nettter (!) å fly det lengste strekket som er mellom Nanjing i Kina og Hawaii (drøyt 8000 km).

Da de to pilotene, som også har stått bak utviklingen av flyet, først lanserte ideen for 12 år siden, var det få som trodde det var mulig. Luftfartsekseperter lo faktisk av de første tegningene av flyet, minnes den ene av flyverne.

- Hver gang jeg ser på flyet, tenker jeg på et barndomsminne jeg har av Walt Disney-figuren ‘Dumbo’. Ørene hans var så store at alle lo av ham, uttalte Bertrand Piccard ifjor. 

Men Dumbo kunne fly. Og om de to sveitserne lykkes med det samme rundt jorden, vil nok latteren blant flyeksepertene stilne.

Les også på DN.no:

Kommentar: Dette sier Norwegian-kursen om utfallet av streiken

- Av alle dumme avgifter var dette den som var minst dum

Les Facebooks forklaring på hvorfor en fjerdedel av nyhetsstrømmen din fylles av video  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.