Hedgefondrådgiverne i CR Intrinsic må punge ut med historiens største innsidebot etter at selskapet har inngått et forlik med det amerikanske finanstilsynet SEC, opplyser tilsynet i en pressemelding fredag kveld.

Boten er på 600 millioner dollar.

Intrinsic er et datterselskap av SAC Capital Advisors, selskapet til den mye omtalte milliardæren Steve Cohen.

Opprettholder tiltale mot forvalter
SEC anla sak mot Intrinsic i november ifjor. Tilsynet anklaget selskapets porteføljeforvalter Mathew Martoma for å ulovlig ha skaffet seg konfidensiell informasjon om en legemiddeltest som de to legemiddelfirmaene Elan Corp og Wyeth LLC gjennomførte i 2008.

Ifølge anklagen skal Martoma fått informasjon om testresultatene fra Sidney Gilman to uker før resultatene ble offentliggjort i juni 2008. Ifølge SEC tipset Gilman om at testresultatene var negative, noe som ledet til at CR Instrinsic ansporet felere hedgefond til å selge aksjer for mer enn 960 millioner dollar i Elan og Wyeth i løpet av en periode på to uker.

Forliket fører imidlertid ikke til at tiltalen mot porteføljeforvalter Mathew Martoma trekkes, opplyser SEC.

Sigma Capital, et annet datterselskap av SAC, har samtidig godtatt å inngå et forlik på 14 millioner dollar i forbindelse med anklager om at selskapets porteføljeforvalter gjorde ulovlige handler før en resultatpresentasjon datamaskinprodusenten Dell.

Jakter på Cohen
Amerikanske myndigheter har i lengre tid sirklet seg inn på den søkkrike hedgefond-gründeren Steve A. Cohen og selskapet hans, SAC Capital Advisors.

Etter finanskrisen i 2008 har Cohen nærmest blitt gjort til et symbol på hva som er galt med finansbransjen.

Fra sitt enorme palass i Stamford, Connecticut har han blitt mistenkt og anklaget for svindel og innsidehandel av både presse såvel som sin eks-kone. Enorme honorarer og superavkastning har ikke gjort presset mindre.

Det har også gjort ham og SAC til et yndet mål for amerikanske myndigheter, og begge var også under mistanke da saken mot tidligere hedgefond-topp Raj Rajaratnam, grunnleggeren av hedgefondet Galleon Group, ble rullet opp i 2010.

Sirkler seg inn
Saken mot den tidligere investeringsdirektøren Mathew Martoma og CR Intrinsic er bare det siste i rekken av lynnedslag som har rammet SAC Capital.

Siden 2010 har etterforskere fra FBI siktet seg inn mot ytterligere syv ansatte i SAC på mistanke om innsidehandel, der to skal være ansatt i et annet datterselskap.

Tre av dem har erkjent forholdene mens to andre har inngått forlik eller har blitt vitne for myndighetene. Det har også kastet søkelyset på Cohen selv, og hvorvidt han visste.

SEC har med arrestasjonene og tiltalene kommet nærmere sentrale beslutningstakere, men har ikke lyktes med å bevise at Cohen har gjort noe galt.

SAC Capital forvalter gjennom sine fond omkring 14 milliarder dollar, eller 80 milliarder kroner. 60 prosent av selskapets midler er eiet av Cohen og selskapets ansatte

Steve Cohen var i fjor den femte best betalte oppkjøpsaktøren i verden, og rakte inn svimlende 585 millioner dollar, rundt 3,3 milliarder kroner, i 2011.

Ifølge Forbes skal han ha en formue på 8,8 milliarder dollar, eller 50 milliarder kroner, hvilket gjør ham til verdens 40. rikeste, ifølge bladet.

LES OGSÅ:

Jakter oppkjøpskonge

Fikk USAs strengste innsidedom (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.