Amerikanske myndigheter har i lengre tid sirklet seg inn på den søkkrike hedgefond-gründeren Steve A. Cohen og selskapet hans, SAC Capital Advisors.

Tidligere denne uken skjerpet de jakten og tiltalte en tidligere sentral medarbeider i et datterelskap av SAC for innsidehandel.

"De har fulgt et spor, fra vitne til vitne, fra tiltalt til tiltalt", sier innside-advokat Thomas Gorman og tidligere rådgiver i det amerikanske finanstilsynet SEC til CNN.com.

En talsperson for SAC avviser at selskapet eller Cohen skal ha vært involvert, og påpeker at de har bistått SEC med etterforskningen. SEC har heller ikke sålangt funnet noe som knytter Cohen til innsidehandel.høyprofilerte innsidesaker i USA,Nettet snører seg
Etter finanskrisen i 2008 har Cohen nærmest blitt gjort til et symbol på hva som er galt med finansbransjen.

Fra sitt enorme palass i Stamford, Connecticut har han blitt mistenkt og anklaget for svindel og innsidehandel av både presse såvel som sin eks-kone. Enorme honorarer og superavkastning har ikke gjort presset mindre.

Det har også gjort ham og SAC til et yndet mål for amerikanske myndigheter, og begge var også under mistanke da saken mot tidligere hedgefond-topp Raj Rajaratnam, grunnleggeren av hedgefondet Galleon Group, ble rullet opp i 2010.

Tiltalen mot den tidligere investeringsdirektøren Mathew Martoma (se sidesak) er derfor bare det siste i rekken av lynnedslag som har rammet SAC Capital.

Hektet flere tidligere ansatte
Siden 2010 har etterforskere fra FBI siktet seg inn mot ytterligere syv ansatte i SAC på mistanke om innsidehandel, der to skal være ansatt i et annet datterselskap.

Tre av dem har erkjent forholdene mens to andre har inngått forlik eller har blitt vitne for myndighetene. Det har også kastet søkelyset på Cohen selv, og hvorvidt han visste.

I fjor ba senator Charles Grassley amerikanske finansmyndigheter (FIRA) se på det han mente var mistenkelige handler av det gigantiske oppkjøpsfondet som bærer Cohens initialer.

Grassley mente handlene "reiser betydelige spørsmål omkring bedriftskulturen i SAC Capital og underminerte investortiliten i et rettferdig og balansert marked", ifølge Fortune.

Besvimte
SEC har med arrestasjonene og tiltalene kommet nærmere sentrale beslutningstakere, men har ikke lyktes med å bevise at Cohen har gjort noe galt.

Da de forsøkte å overtale Martoma om å vitne mot sin tidligere arbeidsgiver besvimte han i sin egen hage, ifølge WSJ.com.

"Det var oppskakende", sier Martomas advokat om hendelsen.

Martona kom seg imidlertid raskt og nektet å samarbeide med myndighetene eller for å ha gjort noe ulovlig, ifølge nettavisen . Han ble løslatt mot en kausjon på fem millioner dollar da han ble stilt for retten i New York mandag.

Bekymrede investorer
SAC Capital forvalter gjennom sine fond omkring 14 milliarder dollar, eller 80 milliarder kroner. Oppkjøpsfond lever av tillit fra investorene, som kan forsvinne på et øyeblikk.

Selskapet tar nå grep mot forholdene og avholdt senest onsdag en telefonkonferanse for bekymrede investorer.

Fristen for å kalle tilbake pengene sine fra SACs fond har imidlertid utløpt for i år, og neste sjanse er i første kvartal 2013, ifølge FT.com. 60 prosent av selskapets midler er i tillegg eiet av Cohen og selskapets ansatte

Søkkrik
Steve Cohen var i fjor den femte best betalte oppkjøpsaktøren i verden, og rakte inn svimlende 585 millioner dollar, rundt 3,3 milliarder kroner, i 2011.

Les også: Han tjente 22 milliarder kroner i fjor

Ifølge Forbes skal han ha en formue på 8,8 milliarder dollar, eller 50 milliarder kroner, hvilket gjør ham til verdens 40. rikeste, ifølge bladet.

For mer om den søkkrike og omdiskuterte oppskjøpskongen anbefales et sjeldent portrettintervju i Vanity Fair i 2010.

Kilder: Fortune, FT.com, CNN.com, Wall Street Journal, The Daily Beast.

Les også:
l l

TOPPSJEFEN I GOLDMAN SACHS: Han lot forretningspartneren få en åpen linje til styrerommet

ADVOKAT OG MEGLER GIKK I FELLEN: Fikk USAs strengste innsidedom

Konsulentfirma forvalter 33 milliarder for sine partnere

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.