Tidlig neste år skal Oljedirektoratet oppdatere sitt syn på ressursgrunnlaget i Norskehavet. Forventningene var store, først til Gro, og nå sist til Dalsnuten. Men Gro inneholdt svært lite og Dalsnuten var tørr.

Ressursgrunnlaget for området ble sist kartlagt i 2006, da alt var prospekter. ODs estimater ligger til grunn for forventede inntekter i kommende statsbudsjetter.

- Det er lite vi kan si nå, men det vil nok gå noe ned, sier Jan Bygdevold, direktør for prognoser og analyser i Oljedirektoratet (OD) til DN.no.

Komplisert område
Dalsnuten var en brønn med høy risiko for å mislykkes, men også med store sjanser for høy gevinst dersom man skulle lykkes. Bygdevold understreker likevel at fordi funnsannsynligheten i Dalsnuten var liten, er det slik man har vurdert ressursene. Et funn ville dermed ført til større oppgradering av ressursene.

- Det er skuffende, men det trenger ikke være overraskende for det, understreker han.

Området der Dalsnuten ligger er geologisk veldig komplisert.

- Det er vanskelig å tolke seismikken, fordi det har skjedd store forkastninger der. Fordi det er så vanskelig er det viktig med denne første boringen i denne lisensen, sier Eldbjørg Vaage Melberg, informasjonssjef i OD.

- Tørre brønner er viktige
- Nå har vi fått et kalibreringspunkt, sier Bygdevold.

Med det mener han at informasjonen fra brønnen kan kombineres med seismikken. Slik kan man bli sikrere på hva seimsikken viser i hvert geologisk lag.

- Letebrønner er viktige selv om de er tørre. De gir mye informasjon som igjen gir et bedre grunnlag for å vurdere om man skal bore mer, eller beslutte å ikke gå videre.

Et halvt år etter at en brønn er boret lages det en brønnavslutningsrapport, der all ferdigtolket informasjon skal fremgå.

- Men selv da er det ikke alltid vi er ferdige å tolke resultatene, sier Bygdevold.

Les også: Dalsnuten er tørr

- Fortsatt håp i Norskehavet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.