Aktivitetsindeksen Norsk PMI, som er en undersøkelse gjort blant norske innkjøpssjefer i industrien, falt fra 51,4 i november til 49,8 i desember, ifølge en melding tirsdag morgen.

Indeksverdier under 50 viser at det er avtagende aktivitet i sektoren. Indeksen er utarbeidet av Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (NIMA) i samarbeid med Danske Bank.

På forhånd var det ventet at indeksen ville falle til 49,9 i desember, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

Publiseringen av indeksen klokken 09.00 tirsdag førte umiddelbart til utslag i den norske kronen, men bevegelsene var moderate. En euro koster i skrivende stund 9,11 kroner, mens den før publiseringen ble handlet til i overkant av 9,09 kroner.

Varsler jobbkutt

Delindeksen for sysselsettingen falt kraftig i desember. Indeksen falt fra 52,2 i november til 45,5 i desember 2014.

«Norsk PMI samsvarer godt med det dystre bildet av norsk sysselsetting for tiden», skriver NIMA i en pressemelding tirsdag.

- Dette er i tråd med bildet vi har om at den ventede nedgangen i oljerelaterte næringer blir sterkere enn oppgangen i eksportrettet industri, sier sjefanalytiker Erik Bruce Nordea Markets til DN.

Ikke siden juni 2012 har tallene for sysselsetting i norsk industri vært lavere. 

- Norske innkjøpssjefer bekrefter det vi har sett gjennom høsten. Samtlige delindekser peker i negativ retning, men det er i all hovedsak sysselsettingsindeksen som står for den kraftigste nedgangen. Denne tendensen er ikke uventet og forklares nok i all hovedsak av nedgangen i olje- og gassektoren, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA.

Bruce understreker på sin side at indikatoren historisk har vist en tendens til å svinge mye.

- At industrien kommer til å bli rammet og at sysselsettingen kan falle, er bildet vi har. Jeg tror ikke det har endret seg så mye på en måned. Endringen fra november til desember virker litt stor og jeg tror det er litt tilfeldigheter i tallene, sier han.

Fortsatt produksjonsvekst

Ifølge NIMA understøtter både Statistisk Sentralbyrås (SSB) konjunkturbarometer og arbeidskraftsundersøkelse de norske PMI-tallene. I tillegg peker organisasjonen på at Hordaland Fylkeskommune i en ny rapport advarer om at hver femte arbeidsplass i Hordaland kan forsvinne som følge av kutt i oljebransjen.

Produksjonsindeksen falt moderat fra 51,5 i november til 51, 4 i desember.

- Dette viser fortsatt vekst i produksjonen, om enn noe lavere enn i forrige måned. Det er ingen tvil om at vekten i industriproduksjonen har avtatt, men det er fortsatt sterkere vekst enn det var mot slutten av 2012 og inn i 2013, sier Hoberg.

Les også:

  - Dette er bare begynnelsen

Tror flere må belage seg på lønnskutt

Oljeraset fortsetter: - Ny dag, ny rekord  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.