- Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle ende opp i «bull-campen», utbryter porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning.

De fire medlemmene i DNs makropanel har akkurat presentert sine prognoser for utviklingen i boligmarkedet. Selv om de er uenige, sitter latteren løst.

Bullmarked er en betegnelse på et optimistisk marked i positiv trend.

- Jeg må presisere at jeg er mer pessimistisk enn han, altså, sier Chen og peker på Sparebank 1 Markets-sjeføkonom Shakeb Syed.

- Ha ha, var det så galt, altså, svarer Syed.

Dagens spørsmål: Hvordan vil det norske boligmarkedet utvikle seg fremover?

Etter flere måneder med prisfall i høst, har boligprisene steget siden nyttår. I starten av måneden viste nye tall fra eiendomsmeglerbransjen at prisene på bruktboliger, korrigert for sesongvariasjoner, steg med 0,7 prosent i mars.

Mens Syed og Chen ser økte eller flate priser fremover, tror Kjersti Haugland og Bjørn-Roger Wilhelmsen på et prisfall for året samlet.

Shakeb Syed, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets:

- En god del særnorske faktorer bidrar til å holde prisene høye. Jeg tror derfor på flat til liten stigning i prisene, det vil si med null til fem prosent, over de nærmeste to årene. Det er hovedscenario, også er risikoen for at jeg bommer størst på nedsiden. Dette fordi jeg ser at boligprisene er ekstremt høye i forhold til fundamentale forhold - både husholdningenes disponible inntekt og byggekostnadene.

- Jeg prøver altså ikke å si at de prisene vi har nå er riktige eller legitime, men jeg ser en del særnorske forhold som jeg tror kommer til å holde prisene høye.

Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets:

- Jeg har ikke mistet troen på at boligprisene skal videre ned. Jeg har sagt de vil falle med 8 prosent over de neste tre årene.

- Dette handler om at oljeboomen går litt mildt i revers, ledigheten stiger og rentene kommer opp. Kombinasjonen av disse tre faktorene fører til at boligprisene skal ned. Når vi er ferdig med korreksjonsfasen i 2017, vil prisene igjen begynne å vokse litt.

Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning:

- Vi (Storebrand Kapitalforvaltning red. anm) lager ikke noen generelle prognoser, men jeg ser er nominell prisvekst i boligprisene på 0 til 5 prosent samlet i år. Realprismessig kan det bety svak nedgang eller flat utvikling. Det er fortsatt en nedside. Den er til stede hvis ikke økonomien fortsetter i positivt terreng. Det står og faller på den norske økonomien.

- Samtidig klarer jeg ikke å se et bilde med en korreksjon på 40 prosent, som noen snakker om. I så tilfelle vil norske myndigheter på et tidspunkt bare sette foten på gassen, enten det være seg rentepoltikk eller finanspolitikk.

Bjørn-Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management:

- Jeg deler Kjerstis litt mer pessimistiske syn. Jeg tror på en nedgang i boligprisene på rundt fire til fem prosent over de neste tre til fire årene.

- Det skyldes først og fremst at prisene har kommet opp på et høyt nivå allerede. Det er en konsekvens av blant annet det at etterspørselen har vært høyere enn tilbudet. Nå gir også utsiktene grunn til å tro at etterspørselen vil bli lavere. Svakere vekst i norsk økonomi vil gi lavere reallønnsvekst. Samtidig tar tilbudet seg litt opp.

Boligmarkedet sett utenfra
00:00
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.