Aksjeåret 2013 har fått en «flying start» og tirsdag sluttet Oslo Børs til ny femårstopp.

Fasit så langt er en avkastning på nær åtte prosent, økt risikoappetitt og større vilje til å putte sparepengene i aksjefond, blant annet.

Utviklingen er også sterkt synlig i fryktindeksen «VIX», som etter å ha vært på skyhøye nivåer etter finanskrisen nå er på full retur.

- Markedet er åpent
Administrerende direktør Knut Brundtland i ABG Sundal Collier mener det gir stor grunn til optimisme for selskaper som søker finansiering i aksjemarkedet og har ambisjoner om børs.

- Markedet er åpent, vinduet er åpent, oppsummerer han på en presentasjon i regi av revisjonsselskapet Ernst & Young under temaet «Kapitaltørke for norske bedrifter?» mandag.

Som megler snakker han ikke kun for sin syke mor.

Frykten slipper
Det er en tydelig sammenheng mellom fryktindeksen og dynamikken i aksjemarkedet.

Bekymringene var på et lavmål før finanskrisen i 2007, som samme år ga rekord i antall børsnoteringer, også på Oslo Børs. Deretter kom finanskrisen, og det ble bom stans.

Kun tre selskaper gikk på børs i Norden i 2012, begge i Oslo.

Kjemiselskapet Borregaard ble skilt ut av Orkla, undervannsrørlegger Subsea 7 skilte ute satelittposisjoneringsselskapet Veripos, mens boligbygger Selvaag Bolig, som tidligere måtte legge børsplanene på is, ble tatt på børs med et nødskrik.

Nå er det igjen tegn til bedring.

Nye selskaper på vei
I forrige uke ble teknologiselskapet Asetek godkjent for notering på sidebørsen Oslo Axess.

Ytterligere tre selskaper, herunder solenergielskapet EAM Solar, seismikkselskapet MultiClient Geophysical og biotekselskapet Serodus, har alle søkt om notering, mens andre har kommunisert tilsvarende ambisjoner.

- Vi tror det er høy sannsynlighet for at mange disse noteringene blir gjennomført, og det er fordi VIX-indeksen er så lav, sier Brundtland.

Små «vinduer»
Kommunikasjonssjef Guro Steine ved Oslo Børs bekrefter den økte aktiviteten og at ytterligere andre selskaper er i prosess mot børs.

Hennes erf#229 er at timing har blitt mer og mer kritisk for en vellykket børsnotering, spesielt om det skal hentes kapital i forbindelse med introduksjonen.

Kommunikasjonssjef Guro Steine, Oslo Børs.
Kommunikasjonssjef Guro Steine, Oslo Børs. (Foto: Per Thrana)

- Erf#229en de siste årene er at det er muligheter, men at «vinduene» er ganske små, sier Steine til DN.no.

- Ferdig med de triste tider
Brundtland er likevel optimistisk og mener året så langt har tatt flere skritt i riktig retning. Markedet viser tegn til å sprette raskt tilbake selv etter store makrobegivenheter, som budsjettstupsdiskusjonene i USA og det italienske valget, påpeker han.

- Det betyr åpenbart at markedet har bestemt seg for at vi er ferdig med de triste tider, for en stund, sier ABG-toppen.

Likevel er man milevis unna rekordåret 2007 der 54 selskaper ble presset gjennom børsnoteringskvernen, flere gjerne på kun uker.

Krever omfattende markedsinnsats
Det viste seg også i fjor da Borregaard og Selvaag Bolig måtte senke prisene under eller helt i nedre del av indikert intervall før investorer bet på kroken.

ABG hadde, i samarbeid med Pareto og DNB Markets, nærmere 200 investormøter over fjorten dager i den innledende markedsføringsfasen, ifølge Brundtland.

Deretter fulgte den offisielle salgsturneen med treff av 250 investorer over 10 dager i flere land.

Og det kan ta enda lenger tid i årene som kommer, advarer ABG-sjefen.

Svakere kunnskap
Tregheten skyldes for stor avstand mellom markedet og selskapets forventninger. Samtidig gjør en tradisjonell børsnoteringsrabatt på rundt 15 prosent at eierne vegrer seg.

Men, også de store fondene har tatt ned analysekapasitet etter finanskrisen, ifølge ABG-toppen. Dermed skorter det på kunnskapen.

- Prosessene kan gjøres enklere hvis de gjøres lengre, og investorene får fulgt selskapet over lengre tid, sier Brundtland.

Likefullt står pris, bred markedsføring og likviditet i aksjen etter at selskapet er børsnotert, som de tre soleklare suksessfaktorene.

Pilene peker opp
I 2012 ble det gjort 1668 børsnoteringer og hentet inn 1000 milliarder kroner globalt, ifølge ABG. Men trenden var likevel negativ, ned 30 prosent i antall mot året før.

Med re-allokeringen mot aksjer som har funnet sted de siste fire månedene, og investorer som fortsetter å «gå på», er ABG-toppen trygg på at volumene i børsnoteringsmarkedet igjen skal oppover.

Les også:
Ny femårstopp for Oslo Børs: - Et slags lettelsesrally


<b>Han har nøkkelen til ditt nye banklån</b>

<b>- Begynnelsen på en boble?</b>

<b>Én mann og ett land avgjør Norges skjebne</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.