– Det var egentlig helt tilfeldig at jeg ble kokk. Men da jeg var 18 fikk jeg jobb i oppvasken på Clarion Tyholmen Hotel i Arendal. Det ble et vendepunkt i mitt liv, sier Christopher W. Davidsen (34), Stavanger-gutten som nå har fått i oppgave å få Speilsalen på sagnomsuste Britannia i Trondheim til å skinne.

Drømmer om stjerner?

Målet er at Speilsalen skal bli en av Norges beste restauranter. Det skal i alle fall ikke stå på pengene. For hotelleier Odd Reitan (66) har bestemt seg for å bruke en milliard kroner på totalrenoveringen av det historiske hotellet. Trolig blir det mer, for den opprinnelige planen var å åpne hotellet i september neste år. Det er nå utsatt til februar 2019.

Hotellet skal fortsatt være preget av klassisk britiske overklasse. Og restauranten i Speilsalen vil få en tydelig fransk touch.

– Min matfilosofi er veldig klassisk. Jeg har jo gått i veldig god lære hos blant andre Odd Ivar Solvold og det klassisk franske passer meg veldig godt. Det var den filosofien jeg hadde med meg inn mot Bocuse d`Or. Fransk, men med min egen greie.

– Din egen greie?

– Ja, med satsingen på gode lokale råvarer, med stor vekt på smak og på håndverket. Det kommer til å bli utrolig viktig i Speilsalen.

– Du får frie tøyler?

– Absolutt helt frie tøyler, ja. Når jeg begynner i jobben i mai neste år, skal jeg bruke god tid på å få det rette konseptet og samle de beste teamet. Ingenting skal være tilfeldig. Alt skal være gjennomtenkt ned til den minste detalj.

– Er det et mål å sanke Trondheims første Michelin-stjerne?

– Jeg tror nok alle kokker bærer på en drøm om utmerkelser, men for min del handler dette om at jeg i tre år har vært under et beinhardt press for å komme på pallen i Bocuse d`Or i Lyon og nå bare har lyst til å lage god mat og bli anerkjent for det, sier Davidsen.

– Er det ikke noe som skurrer med Rema, Reitan og fine dining i samme setning?

– Jeg har veldig respekt for det Odd Reitan gjør på Britannia. Han legger hele sjela si i dette hotellet og skaper noe som vil bety mye for hele byen. Jeg er sikker på at hotellet også kommer til å bli en attraksjon i seg selv, sier Davidsen.

Davidsens baby

Hotelldirektør Mikael Forselius bekrefter at Davidsen får frie tøyler.

– Han er kanskje den aller beste vi har i Norge akkurat nå med tanke på det han har prestert i konkurranser og med hans mange gjestespill rundt i verden. Nå får han en unik mulighet til å skape sin egen signaturrestaurant der hans matfilosofi og retter skal få skinne. Han skal få forme dette selv. Dette skal få bli hans baby og min jobb blir å sørge for at han får de ressursene han trenger. Hverken jeg eller Odd Reitan skal eller kan overstyre Christopher på det rent faglige, sier Forselius.

– Men samtidig skal det være klassisk i retning det franske. Det hadde blitt feil å gå i gang med et asiatisk konsept, sier han.

Når Speilsalen åpner igjen i februar 2019, får restauranten 35 sitteplasser pluss to langbord. (Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Statistene i en av de viktigste julemytene ble superkjendiser. Det er bare et problem
Kjetil Wiedswangs julekalender: Dette er julens dårligst forankrede historie.
01:19
Publisert: