– Våre kontorlokaler skal være femstjerners, da er det klart vi også må tilby den beste maten til de som leier hos oss, sier administrerende direktør Leif Arne Røsnes i Braathen Eiendom.

Derfor har han inngått en tiårskontrakt med Dugurd, kantineselskapet som drives av kokkene bak blant annet Sentralen, Strand, Hitchhiker og Smalhans.

Selskapet regner med å omsette for 75 millioner i året når det setter i gang med kantinedrift i tre av Braathens kontorbygg: To i Bjørvika, og ett i Haakon VII gate.

– Jeg liker ikke at du kaller det kantine – det er en restaurant, sier Røsnes.

Overbeviste med torsketunge

– En restaurant/kantine-hybrid, kaller produktsjef David Bratlie det nye konseptet i Braathen-lokalene.

– Vi skal ha ett konsept for hver ukedag. Mandag er japansk isakaya, tirsdag blir det vegetarmat, onsdag fisk, torsdag kjøtt og fredag er «kosefredag», med litt kraftigere mat, forklarer Bratlie.

Mandag blir det japanske småretter i Braathen-«kantinen» i Haakon VII gate 2. Maten lages blant annet på yakitorigrillen til venstre i bildet.
Mandag blir det japanske småretter i Braathen-«kantinen» i Haakon VII gate 2. Maten lages blant annet på yakitorigrillen til venstre i bildet. (Foto: Fartein Rudjord)

– Men det skal alltid være sunt og lett – man skal gå fra lunsj med masse energi, legger han raskt til.

Røsnes kan avsløre at det var Bratlies torsketunge som overbeviste ham om at Dugurd var rett aktør for å drifte Braathens mattilbud.

– Han hadde hørt at du var nordlending, ja?

– Hehe, nei da, jeg har sagt at det er yndlingsretten – og han laget en helt nydelig torsketunge, sier Røsnes.

Vil danke ut matpakken

Braathen-direktøren mener god jobbmat er viktig for å henge med i hva kundene deres vil ha.

– Vi må endre oss for å bli mer attraktive å leie hos. Folk er mer opptatt av sunnhet og helse – hvis vi kan bidra med god og sunn mat, kan vi også bidra til merverdi for selskapene, sier Røsnes.

– Så skal vi også være et premiumbygg som tiltrekker seg de ledende bedriftene. Da er det naturlig å legge mye verdi i bygget, legger utleiesjef Ingrid Moe til.

Utleiesjef Ingrid Moe og administrerende direktør Leif Arne Røsnes i Braathen Eiendom gleder seg til restaurantlokalene i Haakon VII-gate er klare. Mandag åpner dørene.
Utleiesjef Ingrid Moe og administrerende direktør Leif Arne Røsnes i Braathen Eiendom gleder seg til restaurantlokalene i Haakon VII-gate er klare. Mandag åpner dørene. (Foto: Fartein Rudjord)

– Men hva er galt med matpakke?

Man skal ikke kimse av matpakken i Norge – den er vår største konkurrent. Tiden vil vise om vi slår matpakken, men jeg tror spesielt yngre går mer bort fra den, sier Røsnes.

– Blir det ikke fryktelig dyrt også for de ansatte?

– Det blir litt dyrere enn de mer tradisjonelle kantineløsningene i kontormarkedet, men ikke mye. Vi må ha en pris som gjør at folk er villige til å spise her hver dag. En typisk lunsj for Braathens kunder vil koste 85 kroner, sier Røsnes.

Tilbudet vil også være åpent for allmennheten til en litt høyere pris, opplyser han.

«Treffer tidsånden»

Forsker Annechen Bahr Bugge ved Forbruksforskningsinstituttet Sifo har forsket på nordmenns matvaner i en årrekke. Hun tror konseptet med luksuskantiner kan bli populært.

– Mat er blitt veldig viktig for oss, og vi stiller høyere krav til måltidene våre både hjemme og ute, sier Bugge.

Matpakken står fortsatt sterkt hos nordmenn, men for dem som først spiser i kantine, tror Bugge kravene til maten vil bli høyere.

Annechen Bahr Bugge forsker ved Forbruksforskningsinstituttet Sifo.
Annechen Bahr Bugge forsker ved Forbruksforskningsinstituttet Sifo. (Foto: Sifo)

– Folk er opptatt av gode og sunne råvarer. Mange vil også kutte kjøttforbruket, så en sunn kantine med for eksempel vegetardag treffer tidsånden, sier hun.

Hennes egen forskning viser at betalingsvilje og interesse for å spise ute er økende, spesielt i Oslo. På spørsmål om spisevaner oppga 25 prosent av oslofolk at de spiser lunsj på kafé eller restaurant én gang i måneden eller oftere, og 35 prosent spiser lunsj i kantine fremfor å ta med matpakke én gang i måneden eller oftere.

– I gjennomsnitt bruker vi 12 prosent av det vi tjener på mat, og stadig mer går til å spise utenfor hjemmet, sier Bugge. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Utenriksminister Søreide: – Viktig å sikre rettighetene til nordmenn som bor i Storbritannia
02:12
Publisert: