- Dette er en vanvittig god suppe nå om høsten, og du kan bruke de rotgrønnsakene du har tilgjengelig, forteller Geir Skeie.

- Tilbehøret kan også variere fra hvilken fisk du får tak i til eventuelt å bytte ut havets delikatesser med kjøtt.









Kutt poteter og purre i biter, ikke bruk alt det grønne på purren det skal du ha til purreolje. Stek dette i en kjele med olje til purren faller sammen, det skal ikke bli brunt. Ha på kraft og kok til potetene er helt møre. Ha i fløte og kjør det glatt i en blender eller med en stavmikser. Smak til med salt og pepper. Kan serveres varm, lun eller kald.

Purreolje
Den grønne delen fra 1 purre
2 dl nøytral olje
½ ts salt

Kjør alt dette i tre minutter i en blender sånn at det blir glatt og grønt. Kok det opp i en kjele i to minutter og sil. Avkjøl. Oljen kan oppbevares rundt en måned på kjøl.

Garnityr
300 g kokt røykt kveite (kan også bruke kolje, torsk, laks osv)
100 g spinat lettstekt
4 bløtkokte egg

Anrettes som på videoen.

Potetsuppevin
En suppe som dette er både kraftig og delikat på samme tid, noe som gjør at den trenger både friskhet i form av syre samtidig som vinen ikke må være for kraftig. En chardonnay enten fra Burgund eller fra den nye verden harmonerer godt, men velg gjerne en med god syrestruktur. Ønsker man å prøve noe helt annet er en tørr fino Sherry eller Manzanilla et godt alternativ.

52132 Saint-Romain Blanc Vieilles Vignes 2008
Domaine de Bellene
Burgund, Frankrike
Kroner 219,90 Bestilling
91 poeng
Wine Tailor
Nydelig, mineralsk duft med hint av flint, tre og friske epler. Flott konsentrasjon på smak, kombinert med fersk syrestruktur og en sprø, lang, tørr avslutning. En vin som virkelig viser hva den noe bortgjemte appellasjonen Saint-Romain er god for. Drikk 2010-2014. MB

10842 Jean Chartron Puligny-Montrachet 2008
Domaine Jean Chartron
Burgund, Frankrike
Kroner 335,30 basis kategori 5
90 poeng
Red & White
Tre, gule frukter, sitrus og mineraler på duft. Frisk og attraktiv syre på smak kombinert med delikat frukt og velintegrert eik. Nydelig lengde. Drikk nå til 2015. Passer til: Hvit fisk og skallsyrsuppe. MB

80565 Girardin Puligny-Montrachet les Enseignères 2008
Vincent Girardin
Burgund, Frankrike
Kroner 289,90 basis kategori 6
89 poeng
Moestue Grape Selections
Noe lukket på duft med hint av tre, sitrus og mineraler. Stram og frisk syre på smak med flott konsentrasjon og lengde. Pent integrert eik. Passer til: Hummersuppe, ost og hvit fisk. MB

80452 La Ina Fino
Emilio Lustau
Jerez
Kroner 80,30 0,375 l. Basis kategori 2-7
86 poeng
Ekjord
Dufter av salt, skinke, oksiderte epler og sitrus. Lett fruktig og delikat på smak med en lett brent avslutning. Perfekt til tapas. Drikk nå. MB



Geir Skeie gir nye mattips på DN.no hver fredag. Se flere tips her!

Gikk du glipp av forrige ukes mattips?
Her viser Geir Skeie hvordan hummer kan bli enda bedre:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.