Import og grensehandel med svinekjøtt fra Danmark bør stoppes umiddelbart, mener Steinar Westin, professor i samfunnsmedisin ved NTNU. Han frykter spredning av antibiotikaresistente bakterier.

– Det er all grunn til å advare både forbrukere og matkjeder mot å kjøpe dansk svinekjøtt. Når åtte av ti danske svin er smittet på slakteriene, så er det stor fare for at smitten følger med svinekjøttet ut i butikkene. Det er katastrofalt å få bakterien inn på sykehusene. Og selv om du ikke selv skulle bli syk, så kan du påføre bestemoren din en dødelig sykdom, sier Westin til Nationen.

Det er spredning av den resistente svinebakterien MRSA (gule stafylokokker) han viser til. Mattilsynet i Norge har som mål å utrydde svine-MRSA av hensyn til folkehelsen.

- Globalt problem

– Antibiotikaresistens er et globalt problem, og vi ønsker å begrense bruken av antibiotika i matproduksjonen, sa Kari Bryhni, direktør for regelverksavdelingen i Mattilsynet, til NTB tirsdag.

Samtidig mener Folkehelsetilsynet her hjemme at man ikke kan utelukke smitte fra kjøtt.

– Vi vet fryktelig lite om hvor stor risikoen er. Vi kan ikke utelukke at personer kan bli smittet på den måten, men med god hånd- og kjøkkenhygiene er risikoen svært liten, sier overlege Jørgen Bjørnholt. Han mener det er behov for mer forskning for å finne ut mer om hvordan smitten kan spres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Den post-antibiotiske tid er her allerede


WHOs nye skrekk-alarm
 

– Vi står overfor en svært alvorlig situasjon
 

  Halvparten av kalkunfiletene inneholder resistente bakterier