– Det er helt utrolig at ingen klarer å stoppe dette. Jeg har rapportert mange Facebook-sider, og politianmeldt dette. Jeg skjønner at Facebook har en utfordring med to milliarder brukere, men dette er ødeleggende både for meg og for dem, sier Idar Vollvik.

Telegründeren og investoren har de siste månedene blitt misbrukt i en utspekulert svindel. En rekke Facebook-sider er blitt opprettet og kjører annonsekampanjer med en falsk nyhetssak om hvordan Vollvik reiste seg etter konkursen ved hjelp av en plattform for bitcoin-trading kalt «The Crypto Revolt».

Idar Vollvik: - Slik blir du raskt rik ...Og sånn unngår du skivebom
01:07
Publisert:

Nyhetssaken ligner på NRK.nos utseende, men alle lenkene på siden fører videre til The Crypto Revolt.com, der brukerne oppfordres til å sette inn penger i plattformen.

– Folk blir skamlurt. Jeg er blitt kontaktet av flere titall mennesker som er blitt svindlet, og må si til dem at jeg aldri har eid noe kryptovaluta. Politiet og Facebook må gå sammen for å finne ut hvem det er som står bak, sier Vollvik.

«Ondskap»

DN har funnet fire Facebook-sider som kjører annonser med den falske nyhetssaken. De ble alle opprettet i starten av november, og har delt en rekke videoer og ekte artikler, i tillegg til Vollviks historie.

I tillegg til Vollvik er også Kristian Valen, Vår Staude og Espen Fiveland misbrukt i falske nyhetssaker, som Dagbladet skrev om før jul.

Svindlerne bruker etterligninger av kjente nyhetssteder som NRK, Dagbladet og CNN for å lure brukere, ifølge faktasjekknettstedet Faktisk. De har den siste tiden samarbeidet med Facebook for å avdekke falske artikler på tjenesten, og funnet en rekke tilfelle av svindel.

Den falske nyhetssaken om Vollvik er satt opp på en rekke ulike domener. Alle domenene er registrert gjennom samme tjeneste og beskyttet slik at det ikke er mulig å se hvem som eier dem.

Til sammen har DN funnet over 40 nettsider som er bygget opp på samme måte, og registrert på samme IP-adresse, men det er ikke bare Idar Vollvik som blir misbrukt.

Idar Vollvik blir misbrukt i svindel. De falske nyhetsartiklene leder leserne til et svindelnettsted.
Idar Vollvik blir misbrukt i svindel. De falske nyhetsartiklene leder leserne til et svindelnettsted. (Foto: Skjermdump)

Tre av dem har lenker til en falsk nyhetssak på finsk om Nokia-grunnlegger Olli-Pekka Kallasvuo.

Én misbruker den australske milliardæren Gina Rinehart, mens en annen er på italiensk og misbruker tv-personligheten Marco Baldini.

Alle nyhetssakene er bygget opp på samme måte, men på ulike språk.

I en Facebook-video forteller Baldini at hundrevis har tatt kontakt med etter å ha blitt lurt, og anklaget ham for svindel:

– Facebook er fullt av innlegg som forteller at jeg ble millionær takket være bitcoin. Jeg vil på det aller sterkeste benekte nyheten. Det er svindel, og jeg vet ikke hvorfor jeg er valgt ut, men denne ondskapen har satt meg i store problemer, sier Baldini.

Vurderer gjenopptagelse

Ifølge italienske medier har Baldini anmeldt saken, men den er foreløpig ikke tatt opp til etterforskning. Da svindelen startet politianmeldte også Vollvik saken, før den ble henlagt.

Nå har Vollvik klaget på henleggelsen og håper politiet vil gjenoppta etterforskningen.

– Omfanget er så stort og de har holdt på i så lang tid. Jeg håper virkelig at de etterforsker saken. Jeg tror ikke det kreves så mye av dem for å ta skurkene, sier Vollvik.

Politiadvokat Arne Fjellstad i Vest Politidistrikt bekrefter at de har fått klagen på Vollvik, og at de vil vurdere å gjenoppta etterforskningen.

– Hvorfor ble den henlagt i utgangspunktet?

– Dessverre er det ikke sånn at vi kan etterforske alle saker som blir anmeldt. I denne type saker finnes det ofte alternative grep fornærmede kan ta for å sikre seg mot forbrytelser. Man kan for eksempel ta kontakt med Facebook eller slettmeg.no for å fjernet de falske sidene på egen hånd.

– Vollvik forteller at han rapporterer Facebook-sidene, men at det hele tiden dukker opp nye.

– Hvis han har kommet med disse opplysningene i klagen, vil det være ting som ses på i vurderingen av om saken skal gjenopptas.

– Hvor vanskelig er det for politiet å etterforske denne type saker?

– Det er varierende. Noen ganger kommer vi raskt frem til en mistenkt, andre ganger er det mer komplisert. I svindelsaker er det alt fra callsentre i Nigeria til nabogutten på hjørnet som kan stå bak, sier Fjellstad.

De falske nyhetssakene leder brukerne til svindelnettstedet CryptoRevolt.
De falske nyhetssakene leder brukerne til svindelnettstedet CryptoRevolt. (Foto: Skjermdump)

Fjernet annonsene

De siste årene har Facebook hatt store problemer med spredning av falske nyheter. Kommunikasjonssjef Peter Münster i Facebook Norden sier de har både manuelle og automatiserte systemer som skal luke bort sider som bryter med retningslinjene.

Da DN tok kontakt ble de fire Facebook-sidene med falske artikler om Vollvik blokkert samme dag. Sidene er nå oppe igjen, men annonsene er fjernet.

– Folk bruker Facebook for å komme i kontakt med ekte mennesker, og det er derfor vi er så opptatt av at forbindelsene og aktiviteten på tjenesten vår skal være autentiske, sier Münster.

Han sier at de kontinuerlig jobber for å forbedre systemene for å forhindre ulovlige aktiviteter.

– Vår autentiske navnepolitikk hjelper til med å motvirke dårlig oppførsel, og vi krever at folk skal være deres virkelig selv på Facebook. Vi tillater ikke tilfeldige brukernavn. Når folk bruker deres autentiske navn er det mindre sannsynlig at de deltar i mobbing og svindel. Å utgi seg for å være en annen person bryter også med våre standarder, og vi fjerner profiler som er rapportert til oss som etterligner andre mennesker. Vår annonsepolitikk forbyr også falske annonser.

Fikk du med deg DN-podkasten om kryptokrakk? Det gjorde i hvert fall mange tilhengere av kryptovaluta, som lot seg provosere av DN-kommentatorenes nådeløse oppgjør med bitcoin:

Alle podkaster fra DN finner du her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs politiske redaktør: Hva får man ut av å gå på cocktailselskap med Facebook? I alle fall én innrømmelse
01:51
Publisert: