Nå er klippet fjernet fra TV 2 Sumo og programmet tatt av luften denne uken.

«I 2018 – i verdens rikeste land. Jeg har prøvd å lete litt for å finne gode grunner til at kvinnedagen fortsatt er aktuell, og jeg tror jeg har funnet sånn åtte-ni stykker».

Slik startet Linn Wiik programmet «Snakk med Linn Wiik» på kvinnedagen torsdag 8. mars. Wiik viser deretter bilder av blant andre Trond Giske, Harvey Weinstein og Kristian Tonning Riise.

I slutten av billedserien viser hun frem et fotografi av den tidligere TV 2-ansatte mannen som fikk sparken for å ha seksuelt trakasserte flere kvinner i TV 2.

– Vi laget en liste med bilder over de mest omtalte Metoo-sakene i forbindelse med kvinnedagen 8. mars. Med tanke på alvorlighetsgraden i saken mente vi denne mannen hadde en naturlig plass på en sånn liste. Det var en selvstendig redaksjonell avgjørelse – uavhengig av at saken har skjedd i vårt eget hus, sier TV 2-programleder Linn Wiik.

Slettet program

Den øverste ledelsen besluttet derimot å fjerne både klippet fra programmets Facebook-side og selve programmet fra kanalens strømmetjeneste, TV 2 Sumo.

– Valget om å klippe det bort ble tatt av personer høyere opp i systemet enn meg, så det må de få svare på selv, sier Wiik.

Mandag ettermiddag ble programmet lagt ut på TV 2 Sumo igjen, men da uten bildet av tidligere TV 2-ansatte medarbeideren.

– Alvorlig svikt

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 ser alvorlig på at den sparkede TV 2-medarbeideren ble identifisert i programmet.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 har redaktøransvaret for programmet «Snakk med Linn Wiik». Hun var ikke klar over at den sparkede TV 2-medarbeideren skulle identifiseres i programmet.
Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 har redaktøransvaret for programmet «Snakk med Linn Wiik». Hun var ikke klar over at den sparkede TV 2-medarbeideren skulle identifiseres i programmet. (Foto: Eivind Senneset)

– Dette er en alvorlig svikt. Her i TV 2 har vi en redaksjonell linje på at vi ikke skal identifisere vedkommende. Men det har skjedd likevel, og jeg har ikke blitt konsultert. Nå skal jeg bruke tid for å høre med alle de involverte om hva som har skjedd.

– Hva slags konsekvenser får dette for de involverte?

– Umiddelbart har jeg bestemt at programmet tas av luften denne uken, sier Solbrække.

– Kan programmet bli tatt av luften for godt?

– Jeg har ikke bestemt meg ennå. Jeg har fortsatt folk å snakke med, sier Solbrække.

Hun understreker at det skal være diskusjoner, uenighet og «høyt under taket» i TV 2, og at denne saken ikke handler om at de ansatte ikke får være uenige i redaktøravgjørelser.

– Men når det er tatt en beslutning, så må dette føles i alle ledd, sier hun.

Nyhetsredaktøren sier identifisering av personer er noe av de vanskeligste avgjørelsene de tar.

– I denne saken er det ikke bare TV 2 som ikke har identifisert, men alle redaktørstyrte riksmedier. Likevel er det utrolig vanskelig. Det er forskjellige etiske vurderinger fra sak til sak, sier Solbrække.

Fikk ny jobb etter oppsigelsen

DN har prøvd å få kontakt med mannen som fikk sparken i TV 2, og var avbildet i programmet. Han har ikke besvart våre henvendelser.

Det var i november i fjor DN avslørte at sportsredaktør Vegard Jansen Hagen lot en mann fortsette i jobben i over ett år – selv om han visste at den samme mannen hadde seksuelt trakassert kvinner i kanalen. Da øvrig ledelse fikk høre om episodene fikk mannen sparken fra TV 2.

Saken skapte furore både internt i TV 2 og eksternt i Medie-Norge. I ettertid fikk den samme mannen jobb i et annet mediehus – en jobb han fikk fortsette i på grunn av god oppførsel.

– Jeg har i mange år hatt et problem med å håndtere alkohol, og det eskalerte til alkoholisme på min forrige arbeidsplass. Da jeg var påvirket av alkohol mistet jeg iblant kontrollen og oppførte meg på et uakseptabelt vis, som også ledet til at jeg fikk sparken, har mannen tidligere uttalt.(Vilkår)

– Arne Fredly, nå må du bla opp!
McLaren Senna blir et attraktivt objekt blant dem som samler på hyperbiler. Den skal være den raskeste bilen fra merket noensinne.
00:54
Publisert: