Nettserien leker med fordommer og viser en karikatur av «super-pakkisen» Kasim Bader. Bak karakteren finner vi skuespiller Ayaz Hussain (32).

– Det eneste «Kasim» og jeg har til felles er at vi er like dårlig i matte, sier Hussain.

32-åringen er oppvokst på Bjølsen på Oslo, hvor mange av scenene fra serien finner sted.

Serien startet som et Youtube-fenomen, før den ble plukket opp av VGTV og produksjonsselskapet Rubicon.

Siste sesong

Sesong én hadde i snitt 278.000 seere på VGTV, men sank til 133.000 andre sesong som ble avsluttet i mai.

Nå varsler VGTV, som både sender tradisjonell, lineær tv og på nettet, at satsingen på norskproduserte humor- og underholdningsserier kuttes.

– Vi kjøper inn mer innhold enn noen gang før, men har spisset fokuset mot dokumentarfilm, sier programsjef Martin Jøndahl.

Identitetskrise

– Kasim Bæder handler om identitetskrise som mange opplever. Da vi skrev sesong én beskrev vi ham som en «loser» som prøver veldig hardt. Men han ble heller tatt imot som en helt. Serien handler egentlig om to tapergjenger, sier Hussain og legger til:

– Kasim er en snill, god og søt gutt innerst inne, men han har så mange «issues». Han prøver altfor hardt. Og når man tror han har skjerpet seg, begynner det på nytt.

Denne høsten har Hussain deltatt i kokkekonkurransen «Masterchef» på TV3.

Låner fra andre språk

Shamener, bæde, ollø baws og tæshe. Vokabularet i serien er bredt og har internasjonale røtter. Selv om sjargongen har eksistert lenge, har det i stor grad vært knyttet til spesifikke miljøer.

– En generell tendens vi finner blant ungdom i flerspråklige bymiljøer er at de låner inn ord fra ulike språk. Gjerne slangord fra arabisk, som «flus» som betyr penger, eller «kæbe», som egentlig betyr prostituert, får en annen betydning i norsk og betyr dame, sier språkforsker og professor Bente Ailin Svendsen (47) ved senter for flerspråklighet ved Universitetet i Oslo.

Hun har forsket på språkbruk blant ungdom i en årrekke.

– Det er mange måter å lage slang på. I serien kaller de norskinger for «poteter» fordi de antageligvis har spist en del poteter, og «alo», hvor man snur Ola (Nordmann) baklengs. Noe av det som er karakteristisk i denne serien, er at den spiller på stereotypier. Serien overdriver og løfter frem «Østkantgutta» og «Vestkantgutta». Ved å tulle med stereotypier og overdrive med masse ironi, snur man det litt på hodet. Vi vet at flere ungdommer i dag forholder seg til dette skillet, sier hun.

En godteripose

Ifølge Svendsen finner man slang helt tilbake til antikken, blant annet hos Aristofanes i stykket Lysistrata. Også Kristiania-bohemen utpreget seg med en slags bohemsjargong.

– Norge er et flerkulturelt land med mange forskjellige nasjonaliteter. Mange barn med minoritetsbakgrunn trenger noe å identifisere seg med – og plutselig ser de Kasim eller en av disse karakterene. Vi har laget en godteripose for både utenlandske og etnisk norske barn, sier Hussain.

«Lasse», en av karakterene i serien har to norskfødte foreldre. Likevel prater sånn som resten av gjengen til Kasim.

– Det er interessant å se på ungdommer som har begge foreldrene født og oppvokst i Norge som tar i bruk ord som ofte forbindes med såkalt «kebabnorsk». Man har signalord som «shamener», som vi ser brukes av ungdommer på tvers. Masse engelske uttrykk, som «bæder» (fra engelsk «bad»), lanseres som kebabnorsk, men så er det uttrykk som er helt alminnelig blant ungdommer på tvers av hele Norge, sier Svendsen.

Populær på sosiale medier

Ayaz Hussain har over 10.000 følgere på sin private Instagram-konto og over 30.000 på Facebook. Han blir stadig kontaktet av unge fans. Selv jobber han med barn og unge.

– Jeg prøver å være så godt forbilde som mulig og er opptatt av at jeg er ikke Kasim. Jeg snakker ikke sånn. Jeg er opptatt av gjensidig respekt og retter heller hvis noen prøver å snakke til meg som jeg er rollen, sier Hussain, som først takket nei til rollen fordi den virket for klisjéfylt.

Når han legger ut innlegg på sosiale medier, ruller spørsmålet inn: kommer det en sesong 3? Hovedrolleinnehaveren selv må dessverre skuffe fansen.

– Nå er jeg ferdig med Kasim Bæder. Jeg er redd for å være Kasim Bader for resten av livet. Som skuespiller har ikke vist alt som bor i meg. Hvis jeg skal kunne gjøre andre roller i fremtiden må jeg slutte nå.

VGTV har tidligere uttalt at de satser mer på dokumentarer og forsøker å ta en posisjon i konkurranse med blant annet NRK og Netflix.

 

Les også:

Karpe Diem tjente flere millioner tross ingen nye låter

Nesbøs «Snømannen» skal spilles inn i Oslo  

Stjernespekket Tidal-konsert

 

Video: Se Googles nye kontorer - med bordtennis. lavvo og strandstoler

Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt annerledes.
Sjef i Google Norge, Jan Grønbech, tror de ansatte jobber bedre når de har et lekerom.
02:10
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.