Prisen på gull har falt med 5,5 prosent i Asia mandag morgen.

Dette er første gang på over fem år at prisen for gull ligger på under 1100 dollar for en troy unse. Prisene på andre edle metaller, blant annet platina, sølv og palladium har også falt.

Årsaken skal være at Kina la frem en oversikt over hvor mye gull de har kjøpt de siste seks årene og totale gullreserver. Disse er på 1658 tonn. Det er skepsis hos mange da gullreservene er betydelig lavere enn hva mange trodde.

Kina-usikkerhet

- Vi vet ikke hva Kina foretar seg. Dette tyder på at de har kjøpt langt mindre gull enn hva de fleste trodde. Det er ingen grunn til å tro at den kinesiske sentralbanken vil opprettholde gullbeholdningen som en fast andel av valutareservene, sier analytiker Leon Westgate hos ICBC Standard Bank til Bloomberg News.

Sølvprisen får ikke en like stor «trøkk» som gullprisen mandag, med et fall på rundt to prosent.

Prisen faller til 14,60 dollar per troy unse (i overkant av 3.800 kroner per kilo). Sølvprisen var før helgen rundt 14,90 dollar, mens høyeste pris så langt i år har vært i overkant av 18 dollar per troy unse. 

 

Les også: Asia i dag: «Våkne opp - dette er århundrets investering»


  - Mange gullkjøpere er galninger

Laveste gullpris på fem år (2013)


Slik lokker de unge til å spare
Slik lokker de unge til å spare
- Skal du kjøpe bolig i Oslo, bør du starte sparingen nå, er rådet Nordea gir til 18-åringer.
01:47
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.