Statoil leverer et underskudd på 35,4 milliarder kroner i første kvartal, etter nedskrivninger på 46,1 milliarder kroner.

- Tallene vi presenterer i dag er sterkt preget av utviklingen i oljeprisen, sa Statoil-sjef Eldar Sætre, da han holdt pressekonferanse i selskapets lokaler på Fornebu.

13. januar i år falt oljeprisen til under 50 dollar per fat, og gjennom kvartalet var den på i gjennomsnitt 53 dollar per fat. Det er omtrent en halvering siden samme periode året før.

Statoil-sjefen er overbevist om at oljeprisen skal stige på sikt, men ser i dag økt usikkerhet knyttet til «en del nye forhold, spesielt på tilbudssiden».

- Denne økte usikkerheten har gjort at vi har valgt å legge til noe mer forsiktige prisforutsetninger i våre økonomiske vurderinger. Konsekvensen av dette er da at vi har fått regnskapsmessige nedskrivinger på til sammen 46,1 milliarder kroner i dette kvartalet knyttet til en del av våre eiendeler, sier Sætre.

Tror på oppgang

Det fremkommer av presentasjonsmaterialet at Statoil-ledelsen tror på en gradvis stigende Brent-oljepris fra 80 dollar i 2018 i reelle 2015-termer.

- Vi tror bestemt at oljeprisen etter hvert vil øke og bevege seg oppover. Men vi er veldig usikre på når det kommer til å skje og hvor raskt denne utviklingen vil skje. Det finnes fortsatt for mye fysisk olje i markedet i forhold til den underliggende etterspørselen, sier Sætre.

Han understreker at en svingende oljepris for øvrig ikke er noe nytt.

- Tvert i mot. Svingninger i oljeprisen er faktisk mer regelen enn unntaket. Vår og min oppgave er heller ikke å spå om oljeprisen, men å sikre oss at vi kan møte svingningene ved å modne frem robuste prosjekter, sier han.

Kutt og effektivisering

Sætre mener det alt i alt er særlig tre forhold som karakteriserer kvartalet: «Betydelige nedskrivinger, solid underliggende drift og godt justert resultat hensyntatt markedsforholdene».

Torsdag var Statoil-sjefen samtidig opptatt av å peke på at selskapet allerede i 2012 intensiverte arbeidet med å kutte kostnader, forbedre lønnsomheten og øke effektivteten.

- Siden i fjor høst har industriens utfordringer blitt tydeliggjort av et kraftig fall i oljeprisen. Det har ytterligere forsterket behovet for å gjennomføre de effektiviseringstiltak som vi nå arbeider med, sier Sætre.

- Vi ser nå gode resultater i dette, og vi økte også ambisjoene på vår kapitalmarkedsdag tidligere i år, sier han.

Statoil

 

Les også:
Venter lavere boligrenter
USA i dag: Oljeaksjer har aldri vært dyrere
Mohn-arving selger luksusbolig til 25 millioner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.