Et forskningsprosjekt i Sverige på havfugler har avdekket at de har stor mangel på tiamin (vitamin B1).

Forrvirring, problemer med å huske, skader på hjernen og dårligere forplantningsevne er ifølge forskerne blant årsakene av tiaminmangelen, skriver di.se.

Forskerne har blant annet observert sjøfugler som ruger på plastflasker, fugler som ikke kan dykke, som har dratt inn brukte patroner i redet eller legger egg i feil reir. De trekker også frem et spektakulert tilfelle der en ærfugl gikk omkring på E22 i Blekinge uten å vite hvor den var. Da denne fuglen ble undersøkt hadde den kraftig tiaminmangel, noe forskerne kobler til orienteringsproblemene.

- Skyldes menneskers påvirkning

- Det er den største naturkatastrofen vi har vært i nærheten av, det ødelegger reproduksjonen og adferden hos flere ulike dyrearter, sier Lennart Balk, professor i biokjemi ved universitetet i Stockholm.

Det store spørsmålet er hva som er årsaken til tiaminmangelen. Forskerne analyserer nå farlige stoffer som menneskene sprer i naturen samt ulike organiske utslipp.

- Vi tror at det er noe feil i økosystemet som gjør at tiamin ikke produseres, omsettes eller tas opp som det skal, sier Torsten Mörner ved Statens veterinærmedisinske institutt.

Professor Lennart Balk sier det er mye som taler for at tiaminmangelen skyldes menneskers påvirkning på miljøet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Farlige forbindelser


 
Fugler og dyr dør med plast i magen  


Antall ville dyr i verden har falt kraftig