En gjennomgang NTB har gjort av resultatene for landets kommunestyrevalg viser at MDG ligger på vippen mellom høyre- og venstresiden i rundt 13 kommuner.

– I tillegg kommer det en rekke kommuner der vi kan komme på vippen gitt ulike konstellasjoner. Hvis vi bruker en slik bred definisjon av vippeposisjonen, dreier det seg om rundt 60 kommuner, sier MDGs partisekretær Lars Gaupset til NTB.

– Vi skal ta det mandatet vi har fått av velgerne og bruke makta vår til å få grønn politikk. Det skal vi ta alvorlig, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson til NTB.

Kan avgjøre

I Moss kan partiets to representanter avgjøre om ordfører Tage Pettersen (H) får fortsette. I Bodø er det dødt løp med 19 mandater i rød og blå blokk, og MDGs ene representant kan tippe flertallet i begge retninger.

I andre kommuner åpner etablerte partier for samarbeid utenfor de tradisjonelle blokkene. På Nesodden, der MDG fikk 13,2 prosent av stemmene og fire mandater på vippen, holder Arbeiderparti-ordfører Nina Sandberg døren åpen også for Høyre.

– Vi snakker naturligvis med alle parter, og siden Høyre ser ut til å berge sju mandater er jo det også en mulighet, sier Sandberg til Amta.

Over 10 prosent

I tillegg til Nesodden fikk MDG over ti prosent oppslutning i Vardø, Aurland og Lebesby.

En av kommunene der MDG kan havne i koalisjon uten å ligge på vippen mellom de tradisjonelle blokkene, er Drammen. Der har Arbeiderpartiet invitert SV, Venstre, KrF, MDG og den lokale Bylista for å prøve å danne et flertall som kan stanse borgerlig styre, skriver Dagsavisen Fremtiden.

MDG fikk 4,6 prosent av stemmene og 3 mandater i kommunestyrevalget i Drammen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Professor om Miljøpartiet de grønnes politikk: - Tragikomisk

 
Jeg garanterer for De grønne  


Kampen om De Grønne i Oslo i full gang

Stang: – Jeg sitter til jeg blir kastet