Han er Norges aller rikeste, og i 2009 fikk han enda mer penger inn på konto.

Skipsreder John Fredriksen kan glede seg over utbytte på litt over 1,5 milliarder kroner fra hans mange selskaper i 2009, og kan med det øke sin formue enda litt til.

Utbyttet er imidlertid nærmest som smuler å regne for Fredriksens selv; bladet Kapital estimerte hans formue til 46,1 milliarder kroner i høst.

Les også: Norges aller rikeste

Kontantku
Den desidert største utbytteutbetalingen kommer fra riggselskapet Seadrill, som betaler ut tilsammen 829 millioner kroner til Fredriksen for 2009.

Selskapet, som er spådd å bli Fredriksen-systemets fremste utbyttemaskin, gjenopptok utbytteprogrammet i tredje kvartal, og betalte ut 0,5 og 0,55 dollar aksjen for henholdsvis tredje og fjerde kvartal.

 

Som i så mange andre av de Fredriksen-kontrollerte selskapene er målet å betale ut så mye som mulig tilbake til aksjonærene. Sterk ordrebok og god utvikling i finanseringsforhandlingene førte til at utbyttemålet ble hevet fra 0,5 til 0,55 dollar i fjerde kvartal, og mer kan det bli:

- Som en funksjon av de sterkt reduserte kapitalkostnadene i 2011 og fremover ser styret potensial for videre utbyttevekst. Aksjonærene kan være sikre på at styret forplikter seg til å ha en forholdsmessig høy utbyttebetaling, og kommer ikke til å gå inn i transaksjoner som setter denne strategien på spill, skriver styret i fjerdekvartalsrapporten.

Ladet og klart
Utbyttet fra fiskeoppdrettsgiganten Marine Harvest er også pent. Hele 378 millioner kroner får Fredriksen som følge av sin eierandel i selskapet på drøyt 30 prosent.

First Securties-analytiker Aslak Berge kaller selskapet et "ladet kontantvåpen".

- Den aggressive utbyttestrategien er på linje med andre selskaper som er kontrollert av John Fredriksen, skriver han i en oppdatering.

Penger gir fleksibilitet
Flaggskipet Frontline betaler ut 140,5 millioner kroner.

Les også: Pøser ut, håver inn

- Målet vårt er å betale ut overskuddet til våre aksjonærer, og gi våre aksjonærer en konkurransedyktig avkastning med kvartalsmessige utbyttebetalinger. Utbyttebetalingene er basert på dagens inntekter, markedsutsikter og kapitalkostnader, i tillegg til investeringsmuligheter, skriver styret i Frontline i kvartalsrapporten.

Frontline har inngått en avtale med Ship Finance om å redusere sikkerhetsforpliktelsene rederiet må stille overfor Ship Finance Dette vil frigjøre 112 millioner dollar.

På dagens analytikerpresentasjon ville imidlertid ikke Frontline-sjef Jens Martin Jensen bekrefte at pengene vil bli brukt til å øke utbyttet.

- Vår utbyttepolitikk er uendret, men jeg sier ikke dermed at pengene vil bli brukt til utbytte. Pengene gir oss også fleksibilitet i forhold til å kunne vente med å finansiere våre nybygg.




* Ship Finance har ennå ikke rapportert sine tall for fjerde kvartal. Utbyttet på 0,90 dollar aksjen er 0,30 dollar aksjen i hvert av årets tre første kvartaler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.