Mandag 2. mars starter Mobile World Congress i Barcelona. Dette er vanligvis åsted for årets viktigste lanseringer av smarttelefoner og nettbrett. For å sikre seg at de har alles øyne på seg har Samsung valgt å holde sin pressekonferanse på søndag, dagen før kongressen åpner.

At det blir avduket nye smarttelefoner er veldig lite hemmelig, men hva som kommer er mer spennende.

Mest oppmerksomhet er det rundt toppmodellen Samsung Galaxy S6. I tillegg håper mange å få se flere utgaver av den nye Samsungs Alpha-hann som representerer et mer eksklusivt design enn S-serien. Det blir også spennende å se om Samsung viderefører På kanten til nyttig med en bøyd statusskjerm som går over kanten på telefonen.

«Lekkede» bilder av en ny Samsung-telefon, sammen med bilder sendt ut av Samsung kan tyde på at S6 får et helstøpt metalldeksel denne gangen. Samsung har hittil måttet tåle mye kritikk for sin design, som mange mener er for lite eksklusiv. Hittil har Samsung bare vist frem telefonen fra siden, noe som overlater mye til fantasien.

Skjermen

Samsung står selv bak den ledende skjermteknologien Super AMOLED, og det er ingen grunn til å tro at S6 vil bruke en annen teknologi. Spørsmålet er heller om Samsung vil holde seg til et format rundt fem tommer eller om de går opp eller ned. Uansett er det sannsynlig at oppløsningen blir 2560x1440 bildepunkter, også kalt QHD.  En størrelse rundt 5,2 tommer er også mest sannsynlig.

Store skjermer krever mye strøm, men ryktene sier at S6 har et mindre batteri enn S5. Dette er ikke usannsynlig dersom Samsung har vært flinke til å bygge inn god strømstyring i prosessoren og skjermen. Samsung liker også veldig godt å lage tynne telefoner og da er et mindre batteri helt essensielt.

Kamera

Enkelte nettsteder hevder å ha sett en prototype på S6 med et 20 megapiksel kamera. Nøyaktig antall piksler er imidlertid ikke like interessant som en del andre funksjoner. Det ventes at S6 får optisk bildestabilisering, HDR i en enkelt eksponering og fokushastighet på nivå med halvproffe kamera. Samsung har selv sendt ut en tweet som antyder at deres nye kamera vil yte ekstra godt i mørke,

At man kan ta opp video i Ultra HD (4K) er også sannsynlig.

Programvaren skal angivelig har både en enkel og en avansert modus, som gir fotoentusiaster større kontroll over eksponeringen. Jeg håper også at Samsung lar brukeren bruke effekter som fokusendring uten å velge modus før man tar bildet, slik Android for Apple-likere .

Brukeropplevelse

Det mest sannsynlige er at Samsung går for Android 5.0 Lollipop operativsystem. Galaxy-produktene har alltid hatt Android som system, og selv om Samsung gjerne vil skape et marked for sitt eget Tizen-system er det lite trolig at de gjør det på en toppmodell.

Mange vil også sette pris på at Samsung ser ut til å kutte ut mange av de forhåndsinstallerte programmene de legger inn på telefonene sine. De tar opp mye plass uten at særlig mange bruker dem. Et annet rykte sier at Samsung vil promotere Microsofts Office-programmer og lagringstjenesten Onedrive sammen med S6.

Det vil også være positivt dersom Samsung går over fra en sveipebasert fingerskanner til en skanner man bare kan legge fingeren på, slik Apples fingerskannere fungerer.

Under panseret

Samsung utvikler mye teknologi selv, inklusive prosessorer og andre komponenter. Enkelte mener Samsung kommer til å bytte ut de velprøvde prosessorene fra Qualcomm med egenutviklede Exynos-prosessorer i sine nye telefoner.

I praksis betyr dette at man kan får en smarttelefon med 64 biters operativsystem og åtte prosessorkjerner. I så fall vil S6 sin evne til å utføre flere oppgaver samtidig og kjøre prosesser i bakgrunnen være langt over noe vi har sett hittil. Siste versjon av Android støtter 64 biters komponenter, så dette er ikke utenkelig.

Arbeidsminner bør dermed også bli minst 4 GB og lagringsplassen i telefonen bør ligge på minst 32 GB. Forhåpentlig vil S6 komme i 64 GB og 128 GB utgaver.

Pris

Det er lite trolig at Samsung går noe ned i pris fra tidligere modeller, som gjerne har ligget over 5000 kroner uten binding. Både Apple og Samsung ser at folk kjøper toppmodellene deres til høye priser, så det er lite sannsynlig at de gir fra seg marginer.

Dersom Samsung følger tidligere mønster med tanke på avduking og lansering vil Galaxy S6 komme i butikkene i april, men enkelte rykter peker mot en lansering allerede 22 mars.

Les også:
Smarte hus krever smart sikkerhet
Apple med milliardsatsing i Danmark
Ny rekord: Alle pengene går til Apple  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.