- Det lurer vi også på.

Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i Norges Bank blir svar skylding når han i ettermiddag blir stilt spørsmålet han selv og sentralbanksjef Øystein Olsen lurer på: Hvorfor tar ikke prisveksten seg opp her til lands?

Onsdag ettermiddag holdt sentralbanken styringsrenten uendert på 1,5 prosent. Et av hovedargumentene for å holde renten lav i en økonomi som går så den suser, er lav prisvekst.

Den norske inflasjonen har de siste årene ligget langt under inflasjonsmålet på 2,5 prosent. For en sentralbank med mål om at den langsiktige inflasjonen skal ligge rundt dette nivået, er det et problem når prisveksten ikke oppfører seg som den skal. Hadde de enda bare visst hvorfor den ligger så innmari lavt.

- Vi lurer på hvorfor prisveksten er så mye lavere i Norge enn i andre land, sier Qvigstad

Med så lave renter over så lang tid skulle man tro at prisveksten virkelig skulle skutt fart. "Problemet" er imidlertid prisene på veldig mye av det vi importerer blir stadig lavere, både på grunn av den sterke kronekursen og fordi prisene på varer fra store eksportland som Kina har falt over lang tid. Den lave importerte inflasjonen er derfor mye av grunnen til at den samlede inflasjonen blir såpass lav.

Likevel mener Qvigstad at dette ikke er hele forkl#229en:

- Vi har fått stor effekt av Kinas inngang i verdensøkonomien, og vi har en liberal handelspolitikk. Vi har sikkert hatt økt konkurranse i norsk økonomi. Men det er et godt spørsmål som jeg ikke er så veldig sikker jeg har et godt svar på, sier han.

Lavere de siste ti årene
Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen er kritisk til Norges Banks inflasjonsmål:

- Inflasjonen har gjennomgående vært lavere enn inflasjonsmålet de siste ti årene, så jeg er av dem som ikke tror på det lenger, sier han til DN.no.

 

- Jeg tror til og med det er farlig å love folk for høy inflasjon, legger han til.

Ligger nær null
Han hadde i utgangspunktet trodd at inflasjonen skulle bli negativ i 2012.

- Så jeg er avslappet over at inflasjonen ligger nær null.

Ifølge Andreassen hadde inflasjonen vært negativ om det ikke hadde vært for bensinprisveksten.

- Inflasjonen er ikke lenger relevant for rentesettingen i Norge, sier han.

Seniorøkonom Ida Wolden Bache i Handelsbanken peker på at Norges Bank innser at inflasjonen har vært lavere enn ventet, og at den kan komme til å bli enda lavere:

- De kortsiktige inflasjonsprognosene kan bli revidert ned når banken kommer med sin pengepolitiske rapport i slutten av oktober, skriver hun i en oppdatering.

Les også:

<b>Rører ikke renten</b>

<b>Norges Bank i spagaten</b>

<b>Derfor holder han renten uendret</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.