Dagens Næringslivs konjunkturbarometer stiger kraftig for andre kvartal på rad.

Hver tredje bedrift planlegger å øke antall ansatte, mens under én av ti vil si opp folk, ifølge konjunkturbarometeret.

Forventningene er dermed tilbake der de var på forsommeren 2008, før finanskrisen slo til for fullt.

Konjunkturmålingen er utført i samarbeid med analyse- og kommunikasjonsbyrået Perduco.

- Bedriftslederne har endret synet på fremtiden vesentlig det siste halve året. For andre kvartal på rad ser vi en kraftig økning i ledernes optimisme, og vi nærmer oss sakte, men sikkert gamle høyder når det gjelder fremtidstro, sier daglig leder i Perduco, Roy Eskild Banken.

Alle bransjer
Barometeret viser at optimismen øker i alle bransjer, med unntak av primærnæringene, der forventningene til så vel lønnsomhet som sysselsetting faller.

Størst ser optimismen ut til å være innen varehandel og i andre tjenesteytende næringer. I motsatt ende av skalaen ligger bygg og anlegg, men her er det likevel en kraftig økning både fra forrige kvartal og fra samme kvartal ifjor.

– DNs konjunkturbarometer viser at økonomien er i ferd med å finne fotfestet igjen, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til DN.

2.000 næringslivsledere er spurt i undersøkelsen.

Blant dem tror nær 60 prosent på økt omsetning og rundt 8 prosent på lavere omsetning.

-To mulige scenarier
Antall inkassokrav og konkurser har samtidig falt kraftig i tredje kvartal, ifølge en undersøkelse Lindorff har foretatt av alle aksjeselskaper, skriver Finansavisen. Det er første gang siden tredje kvartal 2005 at både antall konkurser og betalingsanmerkninger synker.

- Vi ser to mulige scenarier: Enten setter tidene seg som gode, og kredittutviklingen til norske selskaper fortsetter å bedre seg. Eller så får vi en dobbel dip i økonomien, og en ny runde med flere konkurser og mer mislighold, sier Nils Staib i Lindorff til avisen.

Les også: Ståltro på norsk økonomi
Norge kan få smellen i 2010

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.