Norske husholdninger har fått tilbake troen på norsk økonomi. Forbrukerbarometeret for tredje steg til 11,7 fra 0,5 i foregående kvartal, opplyser Sparebankforeningen tirsdag.

Ifølge Bloomberg News var det ventet at forbrukerbarometeret vise en langt mer moderat oppgang til 2,0 i tredje kvartal.

- Det er positivt at husholdningene har fått tilbake troen på norsk økonomi. Dette skyldes først og fremst at utviklingen i arbeidsmarkedet er mye bedre enn mange fryktet tidligere i år. Dessuten har det sterke rentefallet og reallønnsvekst gitt husholdningene en markert forbedring i kjøpekraften, sier administrerende direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen i en pressemelding tirsdag.

Forbruket holder seg oppe
Forventningsbarometeret måler husholdningenes forventninger til egen og landets økonomi, og er et samarbeid mellom Sparebankforeningen og TNS Gallup. Spørreundersøkelsen som ligger til grunn for barometeret gjennomføres hvert kvartal, første gang i 1992.

- Forbruket har holdt seg oppe langt bedre i Norge enn i mange andre land, og dette vil fortsette skal vi tro den gryende optimismen blant husholdningene, skriver seniorøkonom Ole Christian Bech-Moen i DnB Nor Markets i morgenrapporten fra meglerhuset tirsdag.

Ifølge Bech-Moen viser barometeret nå at andelen i befolkningen som er optimistiske til den økonomiske utviklingen er betydelig høyere enn andelen som er pessimistiske.

I forrige uke oppjusterte Statistisk sentralbyrå sine prognoser for den økonomiske utviklingen i Norge. Blant annet forventer byrået nå at forbruket vil ta seg kraftig opp det kommende året.

De nye prognosene viser at de aller fleste få det mye bedre i årene som kommer enn man først hadde trodd.

Les mer: Krisefest til neste år

Tror på Norge
I tredje kvartal var det spesielt stor økning i forventningene til landets økonomi. Denne delindeksen har steget fra 4,7 til 36,8.

Forventningen til egen økonomi det kommende året falt moderat tilbake fra 24,6 i andre kvartal til 23,3 i tredje kvartal.

- I denne målingen av Forventningsbarometeret er det særlig tiltroen til landets økonomi som øker. Dette skyldes nok at Norge har klart seg langt bedre enn andre land gjennom den internasjonale finanskrisen. Arbeidsledigheten har økt mindre enn fryktet, både fordi sysselsettingen har holdt seg oppe i privat sektor, og fordi offentlig sektor har ansatt flere. Aksjekursene har steget, og i boligmarkedet har prisene økt kraftig hittil i år. Alt dette bidrar til å styrke folks tillit til landets økonomi, sier Hyttnes i Sparebankforeningen i pressemeldingen.

Sprikende forventninger
I forrige uke viste imidlertid Norges Banks forventningsundersøkelse at norske husholdninger venter å få langt dårligere råd om ett år enn i dag.

Ifølge undersøkelsen venter husholdningene at lønnsveksten å bli så lav (2,5 prosent) at den spises opp av prisstigningen (3,1 prosent).

Les mer: Nordmenn venter tyngre tider

Den norske forbrukertillitsindeksen CCI for august støtter imidlertid opp under utviklingen som forbrukerbarometeret viser.

Ifølge CCI steg forventningene til egen økonomi om 12 måneder svakt i august. Tilliten til landets økonomi de kommende 12 månedene steg samtidig til ny toppnotering.

Les mer: Økt optimisme i Norge

Overraskende bedring
I sommer har en rekke nøkkeltall vist at utviklingen i norsk økonomi har vært bedre enn ventet. Blant annet har økningen i arbeidsledigheten bremset kraftig opp de siste månedene.

Ifølge statistikk fra Nav steg den registrerte ledigheten med 700 personer i august justert for sesongsvinginger Helt ledige og på tiltak økte med rundt 1.100 personer

De fire første månedene i år var ledighetsøkningen på rundt 5.000 personer. Siden den tid har det skjedd et markert skifte. I mai og juni steg ledigheten med 1.300 personer i gjennomsnitt pr måned, mens økningen i juli var på 1.900. Og i august steg altså antall ledige og på tiltak med 1.100 personer.

I august viste arbeidskraftsundersøkelsen (aku) fra Statistisk sentralbyrå at den sesongjusterte arbeidsledigheten falt med 5.000 personer fra mars til juni.

Den overraskende utviklingen i arbeidsmarkedet gjør at mange økonomer nå tror at Norges Bank kan komme til å heve renten igjen i løpet av høsten.

Les mer: Sikre på høyere rente

Bekymring rundt industrien
Men til tross for at de fleste piler peker oppover er det fortsatt en sektor i økonomien som gir grunn til bekymring. Industrien merker fortsatt krisen godt.

Etter flere måneder på rad med oppgang falt den norske innkjøpssjefindeksen (PMI) kraftig tilbake i august. Indeksen måler forventningene til utviklingen i industrien.

Les mer: Sjokkfall i forventningene

Mandag viste imidlertid produksjonsindeksen for industrien en overraskende oppgang i juli etter ti måneder på rad med fall.

Les mer: Lysning i industrien (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.