Den en gang så ærverdige investeringsbanken Lehman Brothers ble satt under konkursbeskyttelse da den kollapset i 2008.

Betaler ut
Nå, tre og et halvt år senere, er banken klar til å betale ut det som er igjen av verdier, ifølge Wall Street Journal onsdag.

- Vi er stolt over å kunne annonsere Lehmans utgang fra konkursbeskyttelse og inngang til de siste stegene i denne prosessen - utdeling til kreditorene, sier John Sukow, advokat for et av de to største firmaene som har hatt ansvar for prosessen, og som fungerer selskapets styreleder.

Selskapet har også oppnevnt et nytt styre til å håndtere et ryddig salg av bankens eiendeler og tilbakebetaling til kreditorene.

Mer enn halvparten tapt
Ifølge MarketWatch kan bankens obligasjonseiere initielt motta 10 milliarder dollar, og i alt 65 milliarder dollar. Lehman rapporterte om 639 milliarder dollar i eiendeler og 613 milliarder dollar i gjeld da de ba om konkursbeskyttelse i september 2008. Av dette var 155 milliarder dollar i obligasjonsgjeld.

Citigroup og Bank of New York Mellon Corp. var da de største kreditorene med 138 milliarder dollar i obligasjoner tilsammen, men har siden solgt sine krav. Japanske Aozora Bank var skyldt 463 millioner dollar.

Andre kjente kreditorer er hedgefondet Paulson & Co, Elliott Management, Goldman Sachs og Silver Point Capital.

Skapte panikk
Lehman-kollapsen i 2008 sendte sjokkbølger gjennom verdensøkonomien og viste en gang for alle hvor sammenvevd de internasjonale finansmarkedene har blitt.

At ikke amerikanske myndigheter lyktes med å redde Lehman, som de kun kort tid i forveien hadde klart med investeringsbanken BearStearns, skapte panikk i markedene der bankene låner penger. Dette stanset kreditten både for bankene selv, og for næringslivet. Dermed var finanskrisen et faktum.

Derivat-rettssak kan redusere potten
Utbetalingene som nå varsles vil starte fra 17. april i henhold til en plan som godkjent av amerikanske domstoler 6. desember i fjor. Utålmodige kreditorer kan imidlertid selge sine krav til andre før 18. mars.

Advokatutgiftene i forbindelse med Lehman-kollapsen var per 1. januar i år på 1,6 milliarder dollar, over ni milliarder kroner, ifølge MarketWatch.

Les også:
- Vil ta år før krisen i Europa er løst
- Lehman Brothers-sjefen feilet
Gribber over Lehman Brothers

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.