Kronen har de siste dagene svekket seg kraftig.

Tirsdag fortsetter utviklingen i kronekursen den negative trenden, og var i en periode på 8,30 mot euro. Svakere har ikke kronen vært siden 2009.

Det betyr at kronekursen siden torsdag forrige uke har falt fra like over 8 til 8,30 mot euro.

Nå tror flere meglerhus at kronen skal styrke seg.

- Vi har på kort og lengre sikt en forventning om at kronen styrker seg, sier valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets til DN.no.

Østnor opplyser at meglerhuset estimerer at kronen i løpet av én og tre måneder vil styrke seg til henholdsvis 8 og 7,90 mot euro. Det tilsvarer en økning på 3,5 prosent på én måned og fem prosent på tre måneder.

- Norsk økonomi bremser, men dette har vært bakt inn i prisen lenge. En så svak krone svarer ikke til de fundamentale forholdene vi ser i norsk økonomi, sier Østnor.

LES OGSÅ: Kronen i helspenn før viktig tall

De siste dagene har kronen svekket seg kraftig. Østnor forklarer at hendelsene fra torsdag og frem til i dag kommer på toppen en krone som har lav interesse og omsetning.

- Det er definitivt et tynt marked. Det er forholdsvis små beløp som ligger bak svekkelsen de siste dagene. Likviditeten i kronen er som regel tynn om sommeren, men i år har det vedvart, sier Østnor.

Sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets
Sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets (Foto: Ida von Hanno Bast)
- Vil styrke seg

Nordea Markets tror også at kronen vil styrke seg på kort sikt, og har en prognose på 8,10 mot euro.

- Utviklingen i de normale driverne av kronekursen tilsier ikke den kraftige svekkelsen vi har sett i det siste. Derfor tror vi kronekursen vil styrke seg på kort sikt, sier sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.

Bruce forteller at han klør seg i hodet over det betydelige kronefallet.

- Den har svekket seg veldig mye i det siste, uten at jeg har funnet en god grunn til det.

- Vi klarer ikke helt å forstå hvorfor kronen er så svak. Det kan virke som det har skjedd en posisjonering, at de som har ligget i kroneposisjoner har mistet troen og gått ut, sier sjeføkonomen.

Svekket krone på sikt

I forrige uke endret Nordea Markets sin renteprognose, og spår at Norges Bank neste år vil kutte renten to ganger.

Rentekuttene vil komme i juni og september 2014, til sammen 0,50 prosentpoeng, anslår meglerhuset.

- På lang sikt tror vi kronen vil svekke seg som følge av rentekutt, sier Bruce.

Meglerhusets tidligere prognose har vært et fall i kronekursen til 8,35 mot euro på sikt.

- Mye psykologi

Valutaanalytiker Østnor i DNB Markets forklarer at det ligger mye psykologi i kronekursens utvikling.

- Veldig mange har i årevis trodd at kronen skulle styrke seg inn i evigheten, sier Østnor.

Selv om kronen etter hvert har nådd svakere nivåer, har troen på en sterk krone vedvart. Det har vist seg å slå feil gang på gang, forklarer han.

- Til slutt kvier man seg til sette penger på kronen, og det blir selvoppfyllende at kronen svekker seg, sier valutaanalytikeren.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.