- Norge, og resten av verden, står overfor voksende klimaproblemer, sier statsminister Erna Solberg (H).

Solberg understreker viktigheten av et stort grønt skifte her til lands.

- Det er viktig at Norge blir med på verdensdugnaden. Det dreier seg om folks arbeidsplasser, sier hun.

- Men vi kommer ikke til å nå målene om vi ikke har norsk industri og næringsliv med oss. Det er helt nødvendig, fortsetter Solberg.

Endringer

Solberg holdt innledningsforedraget på en konferanse i Oslo mandag der NHO og LO lanserte et forslag til en lavutslippssatsing, for å sikre konkurransekraft i lavutslippssamfunnet.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund og nestleder Hans-Christian Gabrielsen i LO understreker at myndighetene må bidra med risikoavlastende virkemidler.

Blant annet mener organisasjonene at det offentlige må legge større vekt på klima- og miljøaspekter i anbudsspesifikasjoner, og etablere en risikoavlastende ordning for offentlige virksomheter som foretar særlig innovative innkjøp.

LO og NHO mener også at det offentlige må gjennomføre prosjekter i egen bygningsmasse med bruk av ny og tilgjengelig teknologi.

- Det grønne skiftet handler ikke bare om alt vi skal slutte med, det er endringer som må komme i eksisterende næringer i tillegg til nye, sier Gabrielsen.

- Ferdige med diskusjonen

Statsminister Erna Solberg peker på at hun daglig treffer norske bedrifter som tenker nytt, og at næringslivet allerede er godt i gang. Likevel ber hun flere tenke på det grønne skiftet.

- Regjeringen skal være en støttespiller. Vi skal bidra med forutsigbarhet, like konkurransevilkår og gode virkemidler. Vi vil ha flere grønne gründere, sier Solberg.

Statsministeren trekker frem at oljen vært viktig for dagens velferdssamfunn.

- I fremtiden skal vi finne noe som erstatter oljen. Det er en formidabel oppgave vi står overfor. Dette er et langt løp, men det er viktig å begynne tidlig, sier Solberg.

Ifølge henne skal Norge nå bevege oss fra visjon, til konkrete løsninger.

- Vi er ferdige med diskusjonen, nå diskuterer vi hvordan vi skal gjennomføre det. Tempoet vårt må opp, understreker Solberg.


Transportsektoren

 

NHO og LO trekker særlig frem transportsektoren som en viktig arena for omstilling, da transportsektoren står for en tredjedel av klimagassutslippene.

LO og NHO krever at effektive og klimavennlige transportløsninger må bli sentrale i arealplanlegging av byområder og lokalisering av arbeidsplasser, samt at kollektivtilbudet dobles i de største byregionene. Ifølge dem må kollektivtransport i store byområder være helt utslippsfri innen år 2030.

NHO-topp Skogen Lund trekker også frem at det må satses målrettet på fornybart drivstoff.

- I dag er fornybar drivstoff dyrere enn fossilt brennstoff. Her har myndighetene en utfordring, sier hun.

- Det er langt igjen til målet, og det vil kreve økt innsats, understeker Gabrielsen i LO.

 

​Skjer i næringslivet 
 

Administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge, som også er leder av ekspertutvalget for grønn konkurransekraft, er positiv til at LO og NHO tar satsingen på lavutslipp på alvor. Imidlertid peker han på at hovedvekten av tiltakene har gått på politikkområdet.

- Politikken er viktig, men den store omstillingen skjer i næringslivet. Det er bedrifter som må drive utviklingen. Den norske arbeidstakeren står overfor store omstillinger, understreker Kreutzer.

Leder Marius Holm i miljøstiftelsen Zero mener retningen i LO og NHOs rapport er god.

- Spesielt viktig er det at de tør å peke på sentrale næringer som blir viktig for grønn omstilling fremover, sier han.

Holm peker på at regjeringen og statsminister Solberg nå må gjøre sin del av jobben.

- At LO og NHO forventer sterkere og mer aktive grep for det grønne skiftet, er et svært tydelig signal. Dette må få konsekvenser for statsbudsjettet for 2016, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Volkswagen «beklager dypt» etter jukseskandalen

Tjente én milliard i året på XXL

Lav oljepris stopper utbygginger

Se DNtv:  Slik knyter du den perfekte tynne slipsknute

Slik knyter du den perfekte tynne slipsknute
Slik knyter du en fin tynn slipsknute
00:42
Publisert: