I Oslo tingrett denne uken kom det frem at den alvorlig syke investoren Einar Nistad (78) måtte gå i banken og ta opp lån for å kunne investere fem millioner kroner hos Fortuna før jul i 2005.

Pengene lånte Nistad hos storbanken Nordea.

Noe av dette lånet gikk til Nordeas konserndirektør Anne Stärk-Johansen, konen til en av de tiltalte i Fortuna-saken, skriver Dagens Næringsliv.

Til privat konto
Etter det DN erfarer ble det i slutten av oktober 2006 også overført 300.000 kroner fra selskapet Zenttech Energy Group til Anne Stärk-Johansen. Zenttech var heleid av et annet Fortuna-selskap. To dager før overføringen til Anne Stärk-Johansen ble det overført en halv million kroner til hennes private konto fra selskapet Zenturion til Zenttech. Zenturion var heleid av Ole Z. Børresen, som er en av de tre tiltalte i den såkalte Fortuna-saken.

- Anne Stärk-Johansen ønsker ikke å kommentere denne saken. Disse overføringene har ingenting med Nordea å gjøre, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea.

- Ganske spesielt

Einar Nistad lånte også to millioner kroner i Handelsbanken til nær ni prosent rente i begynnelsen av 2004. Ifølge Nistads advokat Børge Knustad var dette et lån Bergens-investoren trodde han ga bioteknologiselskapet Aminotech, og han var villig til å låne pengene til selskapet for bare fem prosent.

- Dette er penger som ble lånt til Aminotech fra Fortuna, men som egentlig tilhørte Nistad. Så snur Fortuna-folkene seg rundt og tar 15 prosent rente på penger, som de selv lånte av Nistad til fem prosent. Det er horribelt og ganske spesielt. Det er ikke noe mer å si om det, sier Knustad til Dagens Næringsliv.

15,6 millioner totalt
Fra desember 2005 til februar 2007 overførte Nistad 15,6 millioner kroner til tre selskaper, som han ifølge tiltalen ble forespeilet skulle brukes til utvikling av ulike teknologiske prosjekter.

Nordea-direktørens ektemann, statsautorisert revisor Knut Stärk-Johansen, har ifølge tiltalen skaffet seg vesentlig deler av utbyttet fra det 15,6 millioner kroner store Nistad-bedrageriet.

Les også: Nistad selger mynter for å betale regningene

Nordea-direktør reddet ektemann fra fallitt

-Jeg ble drapstruet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.