Historikerne Asle Sveen, Ivar Libæk og Øivind Stenersen tror resultatet kan bli en delt fredspris når den blir kunngjort fredag 9. oktober. De setter FNs høykommissær for flyktninger UNCHR øverst på lista over favoritter sammen med den eritreiske presten Mussie Zerai.

UNHCR står sentralt i håndteringen av dagens flyktningkrise, mens Zerais organisasjon kjemper for båtflyktningers rettigheter.

– En delt pris til disse vil vise Nobelkomiteen som støttespiller til løsning av den største flyktningkrisen siden 2. verdenskrig, mener historikerne bak nettstedet Nobeliana.

Også Peter Van den Dungen ved Universitet i Bradford mener UNHCR kan få sin tredje Nobels fredspris.

– Dersom de er nominert, tror jeg det er en god kandidat i Nobelkomiteens øyne. Ingen andre saker står så høyt i nyhetsbildet enn strømmen av flyktninger til Europa fra Afrika og Midtøsten, sier han til NTB.

Nobeliana setter den regimekritiske avisa Novaja Gazeta i Russland på andreplass på sin liste, mens avtalen om Irans atomprogram står som nummer tre ved utenriksministrene Mohammad Javad Zarif og John Kerry i Iran og USA.

– Det er veldig vanskelig å forutsi hvem som får fredsprisen denne gangen, så dette har ikke vært noen lett oppgave i år, sier Sveen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

VW: 147.139 biler i Norge er berørt av «fuskeprogramvare»

DNB-aksjen stiger markert

Nesbø-fond håver inn millioner etter fusjon

Se DNtv: Se Tesla Model X

Se Tesla Model X
I skrivende stund lanserer elbilprodusenten Tesla og Musk selskapets seneste modell, SUVen Tesla Model X.
02:08
Publisert: