Dow Jones-indeksen endte i rødt for fjerde dag på rad. Indeksen har falt tilbake 9,48 prosent siden nyttår. På årets 13 første handelsdager har indeksen endt i rødt åtte ganger.

Salgsordrene er stadig i flertall i aksjemarkedet, samtidig som brorparten av amerikanerne mer eller mindre har mistet troen på at USA nå kan unngå resesjon.

Les mer: Tre av fire tror på resesjon

De økonomiske utsiktene er mørke. Nå truer halvparten av amerikanske forbrukere å kutte ned på konsumet.

Det vil president George W. Bush gjøre noe med. Derfor lanserte han i dag en skattepakke til 145 milliarder dollar i håp om at skattelettelser vil bidra til at konsumet holder seg oppe og dermed løfter USA ut av den økonomiske hengemyren.

Les mer: Ber om 145 milliarder dollar

Bush avslørte ingen konkrete tiltak fredag, men sa at pakken vil gi næringslivet incentiver til nye investeringer og gi direkte og umiddelbare skattelettelser for vanlige lønnsmottagere.

Aksjemarkedet lot seg imidlertid ikke imponere.

- De fleste vet at dette bare er politisk støy. Problemene våre er mye større enn dette, sier aksjestrateg Peter Boockvar i Miller Tabak til MarketWatch.com.

Dermed bar det nedover for de toneangivende indeksene. Dow Jones falt rundt 60 poeng. Den positive nyheten var at fallet var langt fra så kraftig som gårsdagens. Da falt industriindeksen mer enn 300 poeng.

Teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen og den brede S&P 500-indeksen endte dypere fredag.

Positiv start
Solide kvartalstall fra kjempen General Electric (GE) klarte ikke å løfte markedet fredag, selv om GE riktignok steg 3,3 prosent

IBM la også frem tall fredag. Fjerde kvartal ga en resultatvekst på 12 prosent Bakgrunnen for de positive tallene er sterk vekst internasjonalt, samt service og programvareavtaler.

IBM tok samtidig opp guidingen sin for 2008.

Aksjen endte til slutt opp 1,9 prosent.

Blandet miks
Fredagens makrotall ble vanskelig å tolke for investorene. De ledende indikatorene for amerikansk økonomi kom inn litt under forventningene. Ifølge tall fra amerikanske statistikkmyndigheter falt de ledende indikatorene med 0,2 prosent i desember, mens det på forhånd var ventet et fall på 0,1 prosent.

Les mer: Fall i ledende indikatorer

Foreløpig tall for University of Michigan consumer confidence i USA viser at indeksen steg til 80,5 i desember, sammenlignet med 75,5 i foregående måned.

På forhånd var det ventet en indeks på 74,5, ifølge sammenstillinger foretatt av Bloomberg News, melder TDN Finans.

Les mer: Forbrukertilliten opp i USA



Dow Jones Industrial falt 0,49 prosent til 12.099,30 poeng.

Nasdaq Composite endte ned 0,29 prosent til 2.340,02 poeng.

S&P 500 falt 0,60 prosent til 1.325,19 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.