Fredag viste handelsbalansen mot utlandet i første kvartal et overskudd på 1,2 milliarder kroner i april, ifølge tall publisert av Statistisk sentralbyrå (SSB). Det tilsvarer en nedgang på 96,3 prosent sammenlignet med samme periode ifjor.

- Det var tilsynelatende svake tall. Hvis du korrigerer for prisstigning og ser på vekstbidragene fra utenrikshandelen var det ned både på eksporten og importen, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.

Skuffende

Eksportinntektene i første kvartal utgjorde 65,2 milliarder kroner, som er en nedgang på 13,5 prosent fra samme periode året før.

- Det tyder på at den drahjelpen norsk eksport har fått av svakere krone ikke var tilfelle i første kvartal. Det har vi også sett i industriproduksjonstallene, sier Bruce.

- Det er litt skuffende at ikke eksporten utenom olje går bedre med den svake kronen, legger han til.

Kontrast

Det har vært gode tall tidligere, så det er i følge ham en del støy i tallene.

- Men det var klart svakere enn vi trodde. Det var en økning gjennom hele fjoråret, så det var i kontrast til den trenden, sier Bruce.

Les også: Eksport- og importmengden faller kraftig

Svake tall

Importen utgjorde 64 milliarder kroner, noe som utgjør en oppgang på 45,3 prosent. Ifølge SSB er det importen av en oljeplattform som er forklaringen for den sterke importveksten. Ifølge Bruce tyder dette på lavere etterspørsel blant nordmenn.

- Importen var også svak. Det kan være et tegn på at det går svakt i norsk økonomi, slik at behovet for importvarer er mindre, sier Bruce.

- Det var egentlig i sum litt svake tall, understreker han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Har svekket seg mye raskere enn vi hadde sett for oss

«Golf-snakk» på e-post skjulte ulovlige innsidemeldinger

Senker boliglånsrenten for «alle»