Fallende oljepris gir svak vekst i norsk økonomi, understreker sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen i en fersk rapport fra meglerhuset

- Norges Bank vil derfor svare med rentekutt i september, mener hun.

Oljemarkedet gir nå signaler om at oljeprisene kan bli liggende lavt over lenger tid, noe som gir et nytt slag for allerede hardt rammede oljeselskaper, skriver TDN Finans mandag.

Samtidig kutter oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets kraftig i sine oljeprisanslag for 2015, 2016 og 2017.

Bloomberg News er blant dem som nå peker på Norge: For «det rikeste landet i Skandinavia» er oljeprisfallet langt mer dramatisk enn den globale finanskrisen, skriver finansnettstedet.

Venter rentekutt i USA

Holvik i Sparebank 1 Gruppen viser til at oljeprisen har falt med 17 dollar fatet etter at Norges Bank la frem sin forrige pengepolitiske rapport. Hun peker på flere årsaker til dette:

  • Svak vekst i Kina
  • Avtale mellom Iran og USA
  • Sterk dollar drevet av forventning om en snarlig renteøkning i USA

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1.
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1. (Foto: Hampus Lundgren)
Meglerhuset tror renten kan bli satt opp i USA den 17. september.

- Det kan gi en enda sterkere USD og lavere oljepris, mener Holvik.

I Norge vil konsekvensen være lavere aktivitet i oljerelaterte næringer utover høsten og vinteren, skriver sjeføkonomen i den ferske rapporten:

- Ringvirkningene vil sakte men sikkert spre seg til hele landet, med risiko for en bråbrems for norsk økonomi, advarer Holvik.

Tror på novemberkutt

Mandag la Statistisk Sentralbyrå (SSB) frem nye inflasjonstall. I juli falt prisene etter en overraskende julivekst.

Analytikerne i DNB Markets mener utviklingen styrker deres syn om at Norges Bank kutter renten i november, heller enn september.

- Dagens tall bekrefter at det store hoppet i juni- inflasjonen skyldtes forbigående faktorer. Det ser likevel ut til at kjerneinflasjonen for øyeblikket er noe høyere enn Norges Bank la til grunn i sin junirapport. Det er først og fremst importert inflasjon som er høyere enn sentralbanken anslo. Den er trukket opp av en markant kronesvekkelse, heter det i en oppdatering fra meglerhuset.

- Dette, sammen med en svakere kroneutvikling enn Norges Bank så for seg i juni, bidrar til å styrke vårt syn. At styringsrenten kommer videre ned, tross inflasjon på målet, skyldes at pengepolitikken er framoverskuende. På to og tre års sikt er det klare utsikter til inflasjon vil falle under målet, skriver analytikerne.

Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets understreker at inflasjonen fremdeles er «en god del høyere» enn det Norges Bank har sett for seg.

- Men nå er Norges Bank i en mer i en posisjon hvor den kan velge hvor stor vekt som skal legges på dette, sier han til DN.

Venter bnp-tall

Før neste rentemøte i Norges Bank - 24. september - kommer fasiten på hvordan det gikk med veksten i norsk økonomi, målt i bruttonasjonalprodukt, i årets andre kvartal.

- Tallene vil trolig bekrefte at norsk økonomi bremser farten. Det eneste som har holdt igjen Norges Bank fra å sette ned renten, har vært stigende boligpriser og stigende gjeldsvekst, tror Holvik i Sparebank 1 Gruppen.

- Skulle boligmarkedet roe seg videre ned etter en overraskende svak juli måned, venter vi et rentekutt i september, skriver hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

SE DNtv: Kinesiske turister hamstrer luksus i Norge

Kinesere luksusshopper i Norge
Klokker av merket Rolex og Patek Philippe til over hundretusen kroner: Kinesiske turister på luksusshopping i Oslo vet hva de vil ha. Gruppen utgjør omlag 80 prosent av de utenlandske kundene, og butikken har derfor egne ansatte som snakker språket.
01:07
Publisert: